Invazia din Ucraina a făcut să explodeze prețurile pentru aprovizionarea cu energie

  • 03 Iunie 2022 17:36
Invazia din Ucraina a făcut să explodeze prețurile pentru aprovizionarea cu energie

Invazia rusă în Ucraina, care a ajuns vineri în a 100-a zi, provoacă un cutremur pe piața de energie, ce afectează în principal Europa, unde Rusia este cel mai mare exportator de petrol și gaze, la care se adaugă prețul ridicat al electricității, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Deși aprovizionarea cu energie înregistra deja costuri ridicate încă de la începutul anului, ca urmare a scumpirii unor materii prime și a revenirii mobilității după pandemie, războiul declanșat pe 24 februarie nu a făcut decât să agraveze situația.

În plus, prețurile au fost afectate și de sancțiunile economice pe care Uniunea Europeană le-a impus Rusiei, precum recentul embargou pentru petrolul rusesc exportat pe cale maritimă, la care se adaugă intenția blocului comunitar de a reduce, gradual, dependența energetică de Moscova.

Însă, procesul de "deconectare" a celor 27 de state membre continuă să întâmpine obstacole din cauza dificultăților unor țări de a-și înlocui sursele de aprovizionare rusești, dată fiind dependența ridicată de acestea, așa cum este cazul Germaniei, Ungariei sau Republicii Cehe, scrie EFE.

Petrolul s-a scumpit cu 21%

În acest context, una dintre materiile prime care a resimțit cel mai mult efectele războiului din Ucraina a fost petrolul, concret petrolul Brent, de referință în Europa, al cărui preț a crescut cu peste 21% începând cu 23 februarie, cu o zi înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, până în prezent.

Prețul barilului a încheiat ziua de joi la 117,54 dolari, în ultimele săptămâni depășind chiar pragul de 120 de dolari, față de circa 97 de dolari înainte de conflictul armat.

În ultimele săptămâni, prețul acestei materii prime a menținut o tendință de creștere în fața posibilității ca UE să dea un veto pentru petrolul rusesc, așa cum s-a și întâmplat, și a efectelor pe care această decizie le-ar putea avea în ceea ce privește oferta, în contextul unei cereri globale în creștere după pandemie.

Veto-ul UE va afecta efectiv 90% din importurile rusești ale Vechiului Continent. Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol, împreună cu un grup de țări producătoare, printre care și Rusia, a decis să crească producția prevăzută în vară, cu intenția de a scădea prețurile.

 

Foto: (c) GABRIEL PETRESCU/AGERPRES FOTO



Prețul carburanților a explodat în toată Europa

Pe de altă parte, scumpirea petrolului are un efect direct în prețul pe care îl plătesc consumatorii când își alimentează autovehiculele cu benzină sau motorină, doi carburanți ale căror prețuri au înregistrat săptămâni de maxime istorice, în pofida ajutoarelor aprobate de mare parte dintre guvernele europene.

Astfel, conform datelor ultimului Buletin Petrolier al UE, benzina a atins un preț mediu de 2,01 euro pe litru, iar motorina de 1,856 euro.

Media înregistrată înainte de invazia rusă era de 1,71 euro la benzină și 1,591 euro la motorină, ceea ce înseamnă că cei doi carburanți s-au scumpit cu circa 18% și, respectiv, 17%.

Această situație a determinat o serie de guverne europene să ia măsuri economice pentru a atenua efectul pe care această majorare de prețuri îl are asupra buzunarului consumatorilor, așa cum a fost cazul Guvernului spaniol.

Astfel, Executivul lui Pedro Sanchez a aprobat o reducere de 20 de cenți pe litru pentru toți consumatorii, măsură care inițial era prevăzută până la 30 iunie, dar ulterior a fost prelungită cu alte trei luni.

Gazele, exceptate de la sancțiuni

O altă materie primă în cazul căreia Rusia este unul dintre cei mai mari exportatori la nivel mondial și de care depind o mare parte dintre statele europene este gazul natural, însă Uniunea Europeană nu intenționează momentan să o includă pe lista de sancțiuni.

Astfel, deși unele țări au o dependență limitată față de gazul rusesc, așa cum este cazul Spaniei, cu mai puțin de 10% din consumul național, altele, precum Germania sau Republica Cehă, ar avea multe probleme dacă ar trebui să înlocuiască gazele rusești în termen scurt.

Gigantul rus Gazprom, proprietate a Kremlinului, a început deja să taie în ultimele săptămâni furnizarea de gaze într-o serie de țări europene - Polonia, Finlanda și Bulgaria - fiindcă acestea au refuzat să plătească în ruble.

 

Foto: (c) ANATOLY MALTSEV/EPA



În acest context, de când a început războiul, UE și țările membre caută noi parteneri comerciali care să le permită să renunțe la gazul din Rusia în iarna viitoare, precum Qatar, SUA, Azerbaidjan sau Algeria, subliniază analiza EFE.

Electricitatea, victimă colaterală

Incertitudinile în privința aprovizionării cu gaze și majorarea prețului acestora au provocat efecte colaterale pe piețele angro de energie electrică de pe tot continentul, care, de aproape un an, înregistrează niveluri ridicate record.

Astfel, electricitatea are prețuri în creștere de la finele verii trecute, din cauza scumpirii gazelor naturale. Această situație a făcut ca Spania și Portugalia, de exemplu, să aprobe un mecanism care limitează prețul gazelor naturale folosite pentru generarea de electricitate, o măsură care intră în vigoare luna această și va reduce factura la energie electrică cu circa 20%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,12 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău