Inundații masive în China, după precipitații văzute „o dată la o mie de ani” - cel puțin 25 de morți / Sute de persoane blocate în rețeaua de metrou

  • 21 Iulie 2021 17:55
Inundații masive în China, după precipitații văzute „o dată la o mie de ani” - cel puțin 25 de morți / Sute de persoane blocate în rețeaua de metrou

Cel puțin 25 de persoane și-au pierdut viața în urma inundațiilor din provincia centrală chineză Henan, 12 dintre acestea fiind surprinse de ape la metroul din capitala acesteia, Zhengzhou, afectată, conform autorităților, de cele mai abundente ploi din ultimii 1.000 de ani scrie hotnews.ro.

Aproximativ 100.000 de persoane au fost evacuate în Zhengzhou, unde transportul feroviar și rutier a fost perturbat, în timp ce apa din zona barajelor și a lacurilor de acumulare a atins niveluri periculoase, iar mii de soldați au fost desfășurați în cadrul operațiunilor de salvare din provincie, relatează Agerpres.

Autoritățile din Zhengzhou au anunțat că peste 500 de persoane au fost salvate din zona liniilor de metrou inundate, după cum se poate vedea în imaginile distribuite pe rețelele sociale, cu navetiști cufundați în apă până la piept, în întuneric, și cu o stație de metrou inundată în întregime.

„Apa mi-a ajuns până la piept”, a scris un supraviețuitor pe rețelele sociale. „M-am speriat foarte tare, dar cel mai înfricoșător lucru nu a fost apa, ci scăderea nivelului de aer din vagon”, a adăugat el.

Ploaia a condus la sistarea funcționării liniilor de autobuz din orașul cu 12 milioane de locuitori, situat la aproximativ 650 kilometri sud-vest de Beijing.
Cel puțin 25 de persoane au murit în urma ploilor torențiale care au afectat provincia începând din weekend, alte șapte fiind date dispărute, au anunțat autoritățile, miercuri, într-o conferință de presă.

Potrivit mass-media chineze, printre persoanele decedate se numără patru locuitori din orașul Gongyi, situat pe malurile Fluviului Galben, ca și Zhengzhou, în urma prăbușirii locuințelor și a altor structuri din cauza ploilor.

Ploaia va continua în următoarele trei zile în Henan, potrivit prognozelor, iar Armata Populară de Eliberare a trimis peste 5.700 de soldați și membri ai personalului pentru a ajuta în cadrul operațiunilor de căutare și salvare.
 
„O dată la o mie de ani” plouă atât de mult
 
De sâmbătă până marți, o cantitate de 617,1 mm de ploaie a căzut în Zhengzhou, aproape echivalentă cu media anuală, de 640,8 mm.

Nivelul de precipitații din cele trei zile este observat doar „o dată la o mie de ani”, au spus meteorologii.

La fel ca recentele valuri de caniculă din Statele Unite și Canada și inundațiile extreme observate în vestul Europei, precipitațiile din China sunt aproape sigur asociate încălzirii globale, au declarat oameni de știință pentru Reuters.

„Astfel de evenimente meteorologice extreme vor deveni probabil mai frecvent în viitor”, a declarat Johnny Chan, profesor de științe atmosferice la Universitatea din Hong Kong.

„Este necesar ca guvernele să dezvolte strategii pentru adaptarea la astfel de schimbări”, a adăugat el.
 
Numeroase servicii feroviare au fost suspendate în provincia Henan, cu o populație de circa 100 de milioane. Mai multe autostrăzi au fost închise și numeroase zboruri au suferit întârzieri sau au fost anulate. De asemenea, căi rutiere din peste zece orașe ale provinciei au fost inundate.

„Eforturile de prevenire a inundațiilor au devenit foarte dificile”, a spus președintele Xi Jinping într-o declarație difuzată de televiziunea de stat.

Zeci de lacuri de acumulare și baraje au atins nivelurile de pericol.

Autoritățile locale au anunțat că precipitațiile au provocat o fisură de 20 de metri în barajul Yihetan din orașul Luoyang, la vest de Zhengzhou, baraj care "s-ar putea prăbuși în orice moment".

O serie de companii chineze, asiguratori și o bancă susținută de stat au oferit donații și ajutoare de urgență guvernelor locale din Henan în valoare de 1,935 miliarde de yuani (299 milioane de dolari).

Școli și spitale au fost inundate, iar numeroase persoane s-au adăpostit în biblioteci, săli de cinematograf și muzee.

Provincia învecinată, Hebei, a emis o atenționare de furtună însoțită de ploi torențiale, valabilă pentru unele localități, inclusiv capitala sa, începând de miercuri.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău