Inundații în nordul Californiei | O persoană decedată, 2.000 de case inundate și zeci de mii de evacuați

  • 01 Martie 2019 13:45
Inundații în nordul Californiei | O persoană decedată, 2.000 de case inundate și zeci de mii de evacuați

Ploile torențiale care au căzut în ultimele zile în nordul Californiei au provocat decesul unei persoane, în timp ce 2.000 de locuințe au fost inundate și zeci de mii de persoane au fost evacuate după ieșirea din matcă a unui râu, relatează vineri EFE.

Guvernatorul statului California, democratul Gavin Newsom, a declarat joi starea de urgență pentru comitatele Amador, Glenn, Lake, Mendocino și Sonoma, ceea ce va permite agențiilor de stat să solicite ajutor guvenului federal pentru lucrările de reconstrucție.

Autoritățile au informat despre moartea unui bărbat în localitatea Ferndale care s-a înecat după ce a fost luat de curenți, când încerca să ajungă acasă unde rămăseseră blocați trei minori. 

Localitatea cea mai afectată de inundații este Guerneville, din comitatul Sonoma, de aproximativ 4.500 de locuitori și situată în valea râului, ale cărui ape s-au revărsat. Imaginile difuzate la televiziune au arăt localnici deplasându-se în caiace.

Localitatea s-a transformat miercuri seară timp de câteva ore într-o insulă, complet inaccesibilă rutier, deși joi nivelul apei a scăzut ușor și a permis ca Guerneville să fie din nou accesibilă pe șosea. 

Serviciile de urgență au profitat de acest moment pentru a scoate din apă zeci de mașini rămase blocate și a-i salva pe ocupanți, potrivit biroului șerifului comitatului Sonoma. 

Deși revărsările Russian River sunt obișnuite în această perioadă a anului, creșterea cu 14 metri a cotei apelor sale nu se mai înregistrase de peste 25 de ani.

Inundațiile de miercuri au fost provocate de ploile abundente aduse de un front atmosferic extrem de umed, venit din Oceanul Pacific și care a rămas mai multe zile deasupra acestei regiuni din nordul statului american California. Alte localități afectate, pe lângă Guerneville, sunt Novato, San Anselmo, Kenwood, Napa, Santa Rosa, Windsor și Monte Rio.

Nordul Californiei se confruntă cu o iarnă deosebit de ploioasă, spre deosebire de acum un an și jumătate când această perioadă a fost extrem de secetoasă. 

La sfârșitul anului 2017, o parte din această zonă afectată acum de inundații a fost răvășită de cele mai devastatoare incendii din istoria Californiei, care au lăsat în urmă 22 de morți și 5.500 de case complet distruse.

Sursa: AGERPRES

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău