Întrunirea Consiliului privind intensificarea comerțului cu UE

  • 04 Martie 2015 15:14
Întrunirea Consiliului privind intensificarea comerțului cu UE

Consiliul pentru comerț al Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător Republica Moldova – UE (DCFTA), se reunește la 5 martie la Chișinău.

Din partea Republicii Moldova, la ședință va participa viceministrul economiei, Octavian Calmâc, iar din partea UE Luc Pierre Devigne, șeful Unității de Comerț în cadrul Comisiei Europene, negociatorii principali al Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, transmite IPN.

„Întrunirea Consiliului va include un schimb de opinii și informații privind fluxurile comerciale și intensificarea comerțului cu UE. Vom aborda subiectul schimburilor comerciale la exportul și importul cu UE, nivelul de utilizare a cotelor la exportul de mărfuri. Au fost pregătite un șir de decizii cu privire la regulile și procedurile de funcționare a Consiliului. De asemenea, vor fi stabilite anumite viziuni de asistență tehnică de viitor”, a spus Octavian Calmâc, citat într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei.

În baza discuțiilor vor fi elaborate rapoartele care vor fi prezentate Consiliului de Asociere din 16 martie, la Bruxelles. Un subiect important al discuțiilor va fi aplicarea prevederilor acordului pentru agenții economici din raioanele de est ale țării, care beneficiază de regim comercial preferențial pe piața UE doar până la finele anului curent.

Conform agendei reuniunii, principalele subiectele puse în discuție vor fi comerțul cu mărfuri, barierele tehnice existente, armonizarea legislației naționale la aquis-ul comunitar în ceea ce privește dreptul de proprietate intelectuală, achizițiile publice, comerțul cu servicii, energia în contextul schimburilor comerciale, concurența, transparența în relația cu mediul de afaceri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău