Într-un parc din Capitală vor fi plantați cireși japonezi

  • 12 Martie 2020 17:30
Într-un parc din Capitală vor fi plantați cireși japonezi

Primăria orașului Tomi din Prefectura Nagano, Japonia, a donat Republicii Moldova 100 de cireși japonezi – Sakura.

Pomii urmează să fie plantați în diferite locuri publice din Chișinău și Cahul. Opt dintre aceștia au fost plantați astăzi, 12 martie, în Parcul Valea Morilor lângă Scara Cascadelor. La acțiune au participat sportivi și membri ai Comitetului Național Olimpic Sportiv.

Acești 100 de pomi sunt un gest de bunăvoință a poporului nipon în raport cu Republica Moldova și simbolizează numărătoarea inversă pentru Jocurile Olimpice, a declarat pentru IPN secretarul secund al Ambasadei Republicii Moldova la Tokyo, Daniel Vodă, în contextul acțiunii de plantare din Parcul Valea Morilor.

Plantarea cireșilor japonezi este un proiect cultural inițiat acum un an. „Ne-am dorit foarte mult ca pomii aduși din Japonia să rămână în Republica Moldova pentru ani buni și să înflorească în spiritul prieteniei bilaterale dintre aceste două țări. Acestă plantare o să motiveze sportivii Republicii Moldova, va aduce noroc moldovenilor care ne vor duce faima la Jocurile Olimpice și sperăm că se vor întoarce acasă cu medalii de aur”, a mai spus secretarul secund al Ambasadei Republicii Moldova la Tokio.

Kazutoshi Hayashi, consilier al ambasadei Japoniei la Chisănău, a spus, la ceremonia de plantare a pomilor, că această donație este un semn de prietenie dintre Republica Moldova și Japonia. În Japonia, florile de cireș sunt simbolul primăverii și în fiecare primăvară, când acestea înfloresc, se fac petreceri în familie sau cu prietenii.

Sakura a plantat  și luptătoarea Nichita Anastasia, care se pregătește să meargă la Jocurile Olimpice. „Este pentru prima oară când o să plec în Japonia, aștept cu nerăbdare acest eveniment și chiar sunt foarte curioasă să văd acești copaci pe viu, dacă o să am ocazia”.

Cireșii japonezi se aduc în premieră în spațiul public din Moldova. Pe lângă municipiul Chișinău, pomii vor fi plantați și în Cahul, care a încheiat cu Tomi un memorandum de colaborare. În total sunt șapte instituții beneficiare ale donației, șase fiind din Chișinău. Fiecare intituție care urmează să recepționeze copacii are responsabilitatea să îngrijească pomii plantați.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău