Într-un moment istoric la Vilnius, aliații au lansat Consiliul NATO-Ucraina. Stoltenberg, către Zelenski: „Ucraina este mai aproape ca niciodată de aderarea la NATO”
-
12 Iulie 2023 14:21
Liderii celor 31 de state membre ale NATO l-au primit miercuri, la Vilnius, pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski la reuniunea inaugurală a Consiliului NATO – Ucraina, cu secretarul general al Alianței Jens Stoltenberg subliniind că „Ucraina este mai aproape ca niciodată de aderarea la NATO”, în timp ce liderii țărilor G7 vor emite o declarație comună, după întrevederi bilaterale cu Zelenski, privind garanții de securitate pentru Ucraina, scrie caleaeuropeana.ro.
„Pachetul nostru de sprijin cu trei elemente înseamnă că Ucraina este mai aproape ca niciodată de aderarea la NATO“, a spus Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă comună cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a precedat prima întâlnire la nivelul Consiliului NATO-Ucraina.
„Deciziile luate aici, la Vilnius, marchează începutul unui nou capitol în relația dintre NATO și Ucraina. Astăzi, ne întâlnim ca egali. Aștept cu nerăbdare ziua în care ne vom întâlni ca aliați“, a conchis Stoltenberg.
Reafirmând că Rusia este principala amenințare la adresa securității euro-atlantice, declarația finală a summitului de la Vilnius, adoptată marți, cuprinde nu mai puțin de 45 de mențiuni cu privire la Ucraina, liderii celor 31 de state membre ale NATO luând decizia că vor invita Ucraina să adere la Alianța Nord-Atlantică atunci când “aliații vor fi de acord și vor fi îndeplinite condițiile”.
În timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că lipsa unui calendar pentru aderare este “absurdă”, înfuriindu-i pe oficialii americani, liderii Alianței au reafirmat că Ucraina va deveni stat membru al NATO, un angajament luat la summitul de la București din 2008, și au convenit că vor reduce procesul de aderare al acestei țări la un singur pas, prin eliminarea planului de acțiune pentru aderare.
Miercuri, după întâlnirile bilaterale cu liderii Germaniei, Franței, Canadei, Marii Britanii și cu secretarul general al NATO, Zelenski a afirmat că înțelege faptul că Ucraina nu poate adera la Alianță atâta timp cât se află în război cu Rusia, subliniind că acest Consiliu NATO – Ucraina nu este unul de participare, ci de integrare a țării în Alianță.
De asemenea, aliații au aprobat cele trei elemente coordonatoare propuse de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și anume un program multianual de asistență pentru Ucraina, care va permite tranziția de la standardele, instruirea și doctrinele din epoca sovietică la cele ale NATO și reconstrucția sistemului de securitate și apărare a țării, un nou Consiliu NATO-Ucraina, un forum pentru consultări și luarea deciziilor în situații de criză în care aliații și Kievul se vor întâlni de la egal la egal, și angajamentul față de viitorul euro-atlantic al Ucrainei.
În Declarația finală a summitului de la Vilnius, unde Ucraina este menționată de 45 de ori, paragraful al 11-lea sintetizează noul angajament al aliaților în raport cu viitorul euro-atlantic al Kievului.
„Susținem pe deplin dreptul Ucrainei de a-și alege propriile acorduri de securitate. Viitorul Ucrainei este în NATO. Reafirmăm angajamentul pe care ni l-am asumat la summitul din 2008 de la București, conform căruia Ucraina va deveni membră a NATO, iar astăzi recunoaștem că drumul Ucrainei către o integrare euro-atlantică deplină a depășit necesitatea Planului de acțiune pentru aderare. Ucraina a devenit din ce în ce mai interoperabilă și mai integrată politic cu Alianța și a făcut progrese substanțiale pe calea reformelor. În conformitate cu Carta din 1997 privind un parteneriat specific între NATO și Ucraina și cu completarea din 2009, aliații vor continua să sprijine și să analizeze progresele înregistrate de Ucraina în ceea ce privește interoperabilitatea, precum și reformele democratice și ale sectorului de securitate suplimentare care sunt necesare. Miniștrii de externe ai NATO vor evalua periodic progresele înregistrate prin intermediul programului național anual adaptat. Alianța va sprijini Ucraina în realizarea acestor reforme pe calea sa către viitoarea aderare. Vom fi în măsură să adresăm o invitație Ucrainei de a adera la Alianță atunci când aliații vor fi de acord și vor fi îndeplinite condițiile”, se arată în paragraful menționat.