Întrevederea ministrului culturii cu Ernesto R. Ottone, Directorul General adjunct pentru Cultură, UNESCO
-
28 Aprilie 2023 18:48
Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a avut astăzi, 28 aprilie, o întâlnire cu Ernesto R. Ottone, Directorul General adjunct pentru Cultură, UNESCO. Părțile s-au arătat deschise pentru a contribui la consolidarea cooperării si participării active a Republicii Moldova la programele UNESCO.
Potrivit Ministeurlui Culturii întâlnirea între cei doi oficiali s-a axat pe o gamă largă de subiecte, legate de patrimoniul cultural și artistic al țării, începând cu protejarea și conservarea siturilor și monumentelor culturale din țară; promovarea diversității culturale și a dialogului intercultural, prin organizarea de evenimente și proiecte culturale în colaborare cu UNESCO; încurajarea dezvoltării turismului cultural și a schimburilor culturale internaționale, în special prin intermediul programelor UNESCO.
Un capitol aparte de discuții s-a axat pe cooperarea cu UNESCO în domeniul protejării patrimoniului imaterial, precum tradițiile, obiceiurile, muzica și dansul tradițional, arta populară și alte elemente culturale care ne definesc identitatea, dar și promovarea educației și formării profesionale în domeniul patrimoniului cultural și artistic, inclusiv prin programe și inițiative UNESCO, precum Catedra UNESCO sau Programul Patrimoniului Cultural Imaterial.
Ministrul Culturii a adus exemplul unor proiecte implementate la moment în RM cu suportul UNESCO. Printre acestea - transformarea digitală a industriilor creative și culturale din RM, din iulie 2022, finanțat de Fondul de încredere pentru dezvoltarea industriilor creative, UNESCO (Convenția 2005), cu sprijinul financiar al Republicii Coreea și implementat în parteneriat cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova și Artcor.
De asemenea, ministrul Prodan a solicitat delegarea unui reprezentant UNESCO în echipa ONU din RM, care să contribuie la dinamizarea cooperării noastre cu organizația, pentru a spori reziliența RM în contextul impactului războiului nejustificat al Federației Ruse asupra Ucrainei.
Părțile au discutat și despre eventualitatea suportului tehnic pentru consolidarea capacităților experților naționali în domeniul patrimoniului pentru elaborarea dosarelor de candidatură pentru înscriere pe Lista patrimoniului mondial / World Heritage List (Convenția 1972) și Lista patrimoniului cultural imaterial / Intangible Heritage List (Convenția 2003), inclusiv pentru a evita situațiile create privind ne-acceptarea dosarelor precedente. Acțiunea este relevantă și din perspectiva necesității de a educa o nouă generație de experți în domeniu, inclusiv din rândul studenților de la facultățile de artă. În aceeași ordine de idei, RM a prezentat candidatura pentru poziția de membru al Comitetului interguvernamental pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, mandat 2026-2030.
De cealaltă parte, reprezentanții UNESCO, Ernesto R. Ottone a propus inițierea unui proces de revizuire în prealabil/upstream process pentru actualizarea Listei indicative / Tentative List. Cu sprijinul UNESCO va fi realizată o evaluare a potențialului siturilor culturale și naturale, o misiune UNESCO fiind delegată în acest sens în țară pentru a conlucra cu experții naționali.
Urmare a ultimului Forum mondial în domeniul culturii și declarației comune agreate la Mexico pentru perioada imediat următoare, cei doi oficiali s-au referit și la iminența consolidării capacităților în domeniul combaterii traficului ilicit de bunuri culturale – un domeniu prioritar pentru UNESCO, inclusiv relevant pentru RM în contextul situației din regiune.