Declarații contradictorii privind întâlnirea lui Igor Dodon cu Dmitri Kozak la Moscova

  • 12 Septembrie 2018 13:22
Declarații contradictorii privind întâlnirea lui Igor Dodon cu Dmitri Kozak la Moscova

Presupusa întrevedere între președintele Igor Dodon și vicepremierul rus, Dmitri Kozak, reprezentant special pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Republica Moldova, pare să provoace confuzie în mediul public. Reprezentanți ai Președinției de la Chișinău a afirmă că pentru astăzi nu a fost planificată nicio întrevedere, la Moscova, între președintele Dodon și Dmitri Kozak, cum anunțase zilele trecute presa rusă.

Agenția oficială de știri din Rusia, ITAR-TASS a scris zilele trecute că Dmitri Kozak va avea o întrevedere cu Igor Dodon la Moscova, pe 12 septembrie, după ce vicepremierul rus s-a întâlnit și cu liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Instituția de presă făcea referire la declarațiile unui reprezentant oficial al lui Dmitri Kozak. 

Solicitat de Radio Chișinău, purtătorul de cuvânt al președintelui Dodon, Maxim Lebedinschi, a declarat că acesta nu are planificate vizite, cel puțin pentru următoarele zile. 

„Domnul președinte nu are programate în timpul apropiat, pentru următoarele zile anumite deplasări. Eu nu cunosc despre o asemenea întrevedere.” 

Anterior, Igor Dodon a declarat la o emisiune televizată că Dmitri Kozak ar urma să vină la Chișinău. Maxim Lebedinschi a precizat că cel puțin pentru astăzi nu este programat un asemenea eveniment. 

Amintim că Igor Dodon a avut o întrevedere cu Dmitri Kozak la Moscova, la mijlocul lunii iulie, la câteva zile după numirea acestuia în calitate de reprezentant special al Președintelui Rusiei pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Republica Moldova. Atunci, cei doi au discutat chestiuni ce țin de politica internă și externă a Republicii Moldova, relațiile comerciale externe între Chișinău și Moscova, dar și reglementarea conflictului transnistrean. 

Dmitri Kozak este autorul așa-numitului „planul Kozak” din 2003, care viza soluționarea diferendului transnistrean prin federalizarea R. Moldova și menținerea trupelor ruse pe teritoriul țării.  Numirea lui Dmitri Kozak în noua funcție a fost calificată de experți drept încă o încercare a Moscovei de a reglementa conflictul transnistrean într-o formulă convenabilă Kremlinului.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău