Întrevedere Putin-Orban | Premierul ungar denunță „politica anti-rusească” a Occidentului

  • 03 Februarie 2017 08:54
Întrevedere Putin-Orban | Premierul ungar denunță „politica anti-rusească” a Occidentului

Premierul ungar, Viktor Orban, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-au întâlnit, joi la Budapesta. A fost prima vizită de stat a liderului de la Moscova după alegerile din Statele Unite.

La finalul întrevederii, prim-ministrul bulgar a pledat pentru dezvoltarea unor „relații durabile și echilibrate între UE și Rusia”. O normalizare a relației cu Rusia este o precondiție a păcii în Europa, consideră Viktor Orban. De cealaltă parte, liderul de la Kremlin a dat asigurări că Ungaria este un partener „stabil și de încredere” al Moscovei, scrie Digi24.ro.

„Este evident că lumea trece printr-o transformare majoră, dar lumea se află într-un proces de reașezare și credem că această transformare va duce la îmbunătățirea relațiilor dintre UE și Rusia. Totuși, în partea occidentală a continentului european politica anti-rusească este foarte la modă”, a spus Viktor Orban. 

Premierul ungar a adăugat că tocmai din cauza acestui sentiment anti-rusesc din Vest Ungaria și Rusia au trebuit să ia măsuri pentru a-și proteja relațiile comerciale. Acest lucru nu a împiedicat însă reducerea cu circa 6,5 miliarde de dolari a schimburilor comerciale dintre cele două țări, notează Agerpres, citând agențiile MTI și EFE. 

Fără să menționeze direct sancțiunile economice europene impuse Rusiei după anexarea Crimeii și începerea conflictului armat din estul separatist al Ucrainei, premierul Orban a apreciat că problemele politice „nu se pot soluționa prin mijloace economice”.

„Nu trebuie să aducem alte conflicte în sectorul economiei, pentru că acest lucru duce numai la pierderi”, a insistat șeful executivului maghiar.

El a anunțat că acordul privind furnizarea de gaze rusești pentru Ungaria a fost prelungit până în anul 2021 și că vor începe negocieri pentru un nou acord. Cât despre centrala nucleară de la Paks, Orban a confirmat că lucrările pentru două noi reactoare vor începe anul viitor.

La rândul său, Putin a anunțat că Rusia este dispusă să asigure finanțarea proiectului de la Paks în proporție de 100%, pronunțându-se și el pentru „depolitizarea a ceea ce este pur economic”. 

Putin a efectuat ultima vizită în Ungaria în februarie 2015, iar Orban a fost la Moscova în urmă cu un an. În centrul discuțiilor lor s-au aflat aprovizionarea Ungariei cu gaze naturale ruse și un acord în vederea unei extinderi a unei centrale nucleare ungare de fabricație sovietică cu ajutorul unui împrumut în valoare de zece miliarde de euro de la Moscova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:4,12 m/s
Thu
5
Fri
7
Sat
9
Sun
9
Mon
13
Arhivă Radio Chișinău