Întreprinderilor Energocom și Moldelectrica li s-a atribuit statutul de monopol fiscal

  • 11 Septembrie 18:03
Întreprinderilor Energocom și Moldelectrica li s-a atribuit statutul de monopol fiscal

Societății pe acțiuni „Energocom” și întreprinderii de stat „Moldelectrica” le-a fost atribuit statutul de monopol fiscal până pe data de 31 decembrie 2025. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de către Guvern, transmite IPN.

„Statutul de monopol fiscal este atribuit în scopul asigurării securității energetice a Republicii Moldova, al prevenirii unor situații de instabilitate pe piața energiei electrice, caracterizate de lipsa unor oferte competitive privind achiziția energiei electrice la un preț accesibil, inclusiv și după reluarea achizițiilor de energie electrică în baza procedurii de procurare a energiei electrice prevăzute de regulile pieței energiei electrice bazate pe organizarea licitațiilor”, se arată în proiectul de decizie.

Toată cantitatea de energie electrică produsă de către MGRES și destinată consumului pe malul drept al Nistrului este achiziționată doar de către „Energocom” prin negocieri directe și este revândută ulterior participanților la piața energiei electrice, inclusiv către operatorii de sistem. Pe piața energiei electrice doar „Moldelectrica” deține dreptul de a achiziționa servicii de echilibrare și energie electrică de echilibrare de la MGRES, în scopul compensării abaterilor de la valorile programate ale producției sau consumului de energie electrică din sistemul electroenergetic național, precum și pentru rezolvarea congestiilor interne.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Wed
17
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Sun
20
Arhivă Radio Chișinău