Întreprinderile mici și mijlocii fac propuneri pentru dezvoltarea mediului de afaceri

  • 19 August 2021 13:09
Întreprinderile mici și mijlocii fac propuneri pentru dezvoltarea mediului de afaceri

Alianța întreprinderilor mici și mijlocii din Moldova (AIM) pledează pentru diminuarea presiunii birocratice asupra sectorului. Aceasta este una din ideile Agendei pentru reforme și inițiative legislative, care AIM a transmis-o prim-ministrei Nataliei Gavriliță, relatează IPN cu referință la un comunicat de presă al Alianței.

Agenda conține un set de propuneri, constituit în urma consultării a circa 800 de antreprenori din toate regiunile țării pe parcursul ultimului an.

O parte din ele au fost prezentate guvernării precedente, în martie anul trecut. În special, s-a cerut revenirea la cota de 10% TVA pentru HoReCa, ajustarea e-facturii în raport cu data eliberării facturii și data prestării serviciului, deductibilitatea tichetelor de masă, asigurarea medicală pentru studenți suportată de angajator și acceptarea bonului fiscal ca document confirmativ pentru cumpărăturile mici. În afară de aceasta, s-a discutat despre comisioanele pentru plățile prin terminale, taxa pentru unitățile de cazare, comisioanele brokerilor pentru vânzarea apartamentelor, taxa pentru chiria unităților de cazare turiștilor, dividendele și salariile pentru fondatori și parteneri în afaceri și impozitarea serviciilor de consultanță.

Și actualul set de propuneri se axează pe îmbunătățirea și modernizarea cadrului de reglementare aferent mediului de afaceri, cu impact direct asupra IMM. Sunt prevăzute măsuri și acțiuni anti-corupție și de reducere a birocrației în mediul antreprenorial; reforme sistemice pentru o economie și un mediu de afaceri mai puternice și atractive; măsuri de susținere și stimulente în contextul efectelor crizei pandemice.

AIM precizează că dispune de proiecte de legi deja elaborate, gata de a fi luate în discuție de factorii de decizie din domeniu și societatea civilă.

AIM este o asociație de afaceri neguvernamentală care cuprinde antreprenori din diferite ramuri ale industriei. Asociația promovează interesele mediului antreprenorial și inițiativele de încurajare și dezvoltare a acestuia în scopul instaurării unui mediu clar și transparent din punct de vedere juridic, concentrat pe creșterea economică durabilă a Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău