Întreprinderile mici și mijlocii din Moldova vor putea să-și modernizeze operațiunile și serviciile cu ajutorul BERD

  • 04 Decembrie 2018 15:51
Întreprinderile mici și mijlocii din Moldova vor putea să-și modernizeze operațiunile și serviciile cu ajutorul BERD

Întreprinderile mici și mijlocii din Moldova vor putea să-și modernizeze operațiunile și serviciile cu ajutorul BERD și UE. Cele două instituții deschid noi oportunități de finanțare pentru a aduce activitateaîntreprinderilor moldovenești la standardele Uniunii Europene (UE), se arată într-un comunicat al Băncii comerciale Române.

Conform sursei citate, BERD oferă un împrumut de 5 milioane de euro BCR Moldova. Fondurile se acordă prin intermediul liniei de creditare EU4Business-EBRD, în cadrul căreia UE oferă finanțare nerambursabilă ca parte a inițiativei sale EU4Business.

Finanțarea vine să ajute companiile moldovenești să-și îmbunătățească procesul de producere și calitatea produselor finale pentru a deveni mai competitive pe piața UE. Exportatorii trebuie, de asemenea, să respecte standardele UE în domeniul protecției mediului, sănătății, securității, calității și siguranței produselor.

Angela Sax, șefa biroului BERD, Chișinău a declarat: „Companiile din Moldova se confruntă cu o competiție puternică atât pe piața UE cât și pe cea internă, unde trebuie să concureze cu companiile străine. Îmbunătățirea standardelor și a calității produselor și serviciilor îi va ajuta să devină mai competitivi. Ne bucură faptul că în continuare putem oferi fonduri pentru a-i ajuta să-și ridice nivelul calității atât acasă și cat și peste hotare.

Juan Luis Martin Ortigosa, CEO al BCR Chișinău, a declarat: „Datorită acestui acord cu BERD, BCR Chișinău va oferi clienților săi un instrument de implementare a unor noi proiecte de investiții care vor contribui la îmbunătățirea competitivității acestora pe piețele locale și internaționale”.

Acordul de Asociere semnat între Moldova și UE, care a intrat în vigoare în iulie 2016, oferă producătorilor moldoveni acces la piața unică a UE. Pentru a valorifica pe deplin oportunitățile oferite de Acordul de liber schimb aprofundat și cuprinzător (DCFTA), producătorii locali trebuie să ia măsuri pentru a-și îmbunătăți competitivitatea, de exemplu prin modernizarea tehnologiei și a echipamentelor.

BERD sprijină aceste eforturi prin linia de creditare EU4Business-EBRD, disponibilă în Georgia, Moldova și Ucraina. Prin intermediul băncilor partenere, cum ar fi BCR, aceasta ajută întreprinderile să devină mai competitive și să-și îmbunătățească standardele produselor și serviciilor, facilitând astfel comerțul cu UE.

De la începutul operațiunilor sale în țară, BERD a investit aproape 1,3 miliarde de euro în mai mult de 120 de proiecte în sectorul financiar, agroalimentar, energetic, infrastructură și cel de producere.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău