Întreprinderile de stat și cele municipale vor avea statut în redacție nouă

  • 18 Octombrie 2019 14:20
Întreprinderile de stat și cele municipale vor avea statut în redacție nouă

Autoritățile administrației publice centrale și cele municipale vor trebui, în termen de o lună, să asigure aprobarea statutelor întreprinderilor aflate în administrarea lor în redacția nouă, potrivit hotărârii aprobate vineri, 18 octombrie, în ședința Guvernului. În aceeași perioadă urmează să fie semnate noi contracte individuale de muncă cu administratorii întreprinderilor de stat și municipale, informează MOLDPRES.

Cabinetul de miniștri a aprobat un pachet de documente statutare privind întreprinderile de stat și cele municipale, inclusiv Statutul-model al acestor entități, Regulamentul-model cu privire la organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcției vacante de administrator al întreprinderii de stat și municipale. Alte trei documente se referă la modelul contractului individual de muncă al administratorului întreprinderii de stat/municipale, Regulamentul-model al consiliului de administrație și al comisiei de cenzori a întreprinderii de stat.

Potrivit statutului, limita minimă a capitalului social al întreprinderii de stat este de 5000 lei, iar în cazul în care activele nete ale acesteia sunt sub limita de 5000 lei, întreprinderea se dizolvă. Bunurile domeniului public aflate în administrarea întreprinderii de stat nu aparțin acesteia cu drept de proprietate. Aceste bunuri nu pot fi urmărite pentru datoriile agentului economic, nu pot fi înstrăinate sau supuse executării silite, nici chiar în cazul insolvabilității, nu pot constitui obiect al gajului și asupra lor nu se pot constitui garanții reale.

Membrii consiliului de administrație se desemnează de fondator pe termen de doi ani, fiind selectați prin concurs. Ministerul Economiei și Infrastructurii, care este autorul proiectelor, propune completarea Contractului cu administratorul cu o anexă în care sunt stabilite indicatorii de performanță, necesare pentru evaluarea rezultatelor activității administratorului.

Potrivit hotărârii Cabinetului de miniștri, actele în redacție nouă urmează să fie puse în aplicare în termen de maxim o lună după publicarea deciziei Guvernului.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău