Întreprinderile de stat și cele municipale vor avea statut în redacție nouă

  • 18 Octombrie 14:20
Întreprinderile de stat și cele municipale vor avea statut în redacție nouă

Autoritățile administrației publice centrale și cele municipale vor trebui, în termen de o lună, să asigure aprobarea statutelor întreprinderilor aflate în administrarea lor în redacția nouă, potrivit hotărârii aprobate vineri, 18 octombrie, în ședința Guvernului. În aceeași perioadă urmează să fie semnate noi contracte individuale de muncă cu administratorii întreprinderilor de stat și municipale, informează MOLDPRES.

Cabinetul de miniștri a aprobat un pachet de documente statutare privind întreprinderile de stat și cele municipale, inclusiv Statutul-model al acestor entități, Regulamentul-model cu privire la organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiei vacante de administrator al întreprinderii de stat și municipale. Alte trei documente se referă la modelul contractului individual de muncă al administratorului întreprinderii de stat/municipale, Regulamentul-model al consiliului de administraţie și al comisiei de cenzori a întreprinderii de stat.

Potrivit statutului, limita minimă a capitalului social al întreprinderii de stat este de 5000 lei, iar în cazul în care activele nete ale acesteia sunt sub limita de 5000 lei, întreprinderea se dizolvă. Bunurile domeniului public aflate în administrarea întreprinderii de stat nu aparţin acesteia cu drept de proprietate. Aceste bunuri nu pot fi urmărite pentru datoriile agentului economic, nu pot fi înstrăinate sau supuse executării silite, nici chiar în cazul insolvabilităţii, nu pot constitui obiect al gajului şi asupra lor nu se pot constitui garanţii reale.

Membrii consiliului de administraţie se desemnează de fondator pe termen de doi ani, fiind selectați prin concurs. Ministerul Economiei și Infrastructurii, care este autorul proiectelor, propune completarea Contractului cu administratorul cu o anexă în care sunt stabilite indicatorii de performanţă, necesare pentru evaluarea rezultatelor activităţii administratorului.

Potrivit hotărârii Cabinetului de miniștri, actele în redacție nouă urmează să fie puse în aplicare în termen de maxim o lună după publicarea deciziei Guvernului.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chişinău
9 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:81 %
Vint:4,1 m/s
Fri
10 °C
Sat
14 °C
Sun
10 °C
Mon
8 °C
Tue
13 °C

Curs oficial BNM 15 Noiembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3214 0.0390
USD 17.5802 0.0643
RON 4.0546 0.0067
UAH 0.7255 0.0053
RUB 0.2745 0.0021
Arhivă Radio Chișinău