Interviurile pentru funcția de Procuror General vor avea loc pe 07 decembrie

  • 22 Noiembrie 2016 18:01
Interviurile pentru funcția de Procuror General vor avea loc pe 07 decembrie

Consiliul Superior al Procurorilor a examinat astăzi dosarele celor șase candidați înscriși în cursa pentru fotoliul de Procuror General. Este vorba despre actualul Procuror General interimar, Eduard Harunjen, adjuncții Procurorului General, Iurie Garaba și Igor Serbinov, procurorul municipiului Chișinău, Igor Popa, șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și Ruslan Cașu de la Procuratura sectorului Ciocana.

Potrivit șefului CSP, Mircea Roșioru, avizele de la SIS în privința pretendenților la fotoliul de Procuror General sunt pozitive, aceștia nu sunt cercetați în niciun dosar, au trecut testarea la poligraf și au o reputație ireproșabilă. Astfel, cei șase pretendenți au fost admiși la următoarea probă, care va avea loc pe data de 07 decembrie, ora 10:00. Aceasta va consta dintr-un interviu. Fiecare candidat va avea la dispoziție câte 40 de minute pentru a-și expune conceptul și viziunea privind modul de administrare, dar și realizare a reformei Procuraturii Generale, informează BIZLAW.

Conform noii legi, Procurorul General nu va mai fi numit de Parlament, la propunerea președintelui Parlamentului, așa cum este în prezent, ci de către șeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Pentru că această modificare intră în contradicție cu prevederile Constituției, la începutul acestei luni, mai multe ONG-uri au semnat un apel public prin care au solicitat Parlamentului modificarea de urgență a Constituției, pentru a permite numirea Procurorului General de către șeful statului. Proiectul de lege încă nu a fost examinat de deputați.

Amintim că, la 26 februarie, Corneliu Gurin și-a anunțat demisia din funcția de Procuror General, la o zi după ce Legea cu privire la Procuratură a fost votată în a doua lectură. În prezent, interimatul funcției este asigurat de Eduard Harunjen.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:2,06 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău