INTERVIUL SĂPTĂMÂNII | Viorel Gârbu: Vedem eforturile autorităților pentru creșterea capacităților de cumpărare ale păturilor social-vulnerabile, dar situația este destul de dramatică. Ponderea celor care sunt vulnerabili va crește

  • 07 Iunie 2022 13:46
0%
00:00:00
00:00:00

Creșterea prețurilor la energie electrică este una firească, ținând cont de faptul că prețul la resursele energetice a crescut mult. Însă dacă Republica Moldova ar produce energie din surse regenerabile, atunci prețurile nu ar fi fost mărite atât de mult, spune expertul economic Viorel Gîrbu.

„Ne aflăm într-o perioadă în care prețul la resursele energetice a crescut destul de mult. Curentul electric nu apare din aer, se produce prin transformări în care sunt folosite resurse energetice. Acestea sunt tehnologiile pe care le folosim. Dacă Moldova folosea energie din resursele regenerabile decât cele clasice, atunci această majorare nu trebuia să aibă loc. Gazul natural se livrează la alt preț și acest lucru trebuie să fie reflectat și în prețul energiei”.

Creșterea prețurilor îi va face și mai vulnerabili pe cetățenii care și până acum aveau venituri mici. La „Interviul Săptămânii” de la Radio Chișinău, expertul a spus că din anii 90, Republica Moldova nu a mai avut o rată a inflației atât de mare.

„E foarte grav ceea ce se întâmplă, vedem eforturile autorităților îndreptate către creșterea capacităților de cumpărare ale păturilor social-vulnerabile. Mai multe indemnizații sunt ajustate la inflație, sunt mărite, acest lucru este pozitiv, dar, per ansamblu, situația este una destul de dramatică, în special pentru cei care sunt vulnerabili, au fost vulnerabili în perioada anterioară și devin din ce în ce mai vulnerabili de acum încolo. Capacitatea de cumpărare se va reduce dramatic. Ceea ce se întâmplă acum în Republica Moldova este foarte grav. Un ritm atât de înalt nu am avut de mult timp, ne amintim doar de anii 90. Acei care sunt mai vulnerabili vor avea de suferit destul de mult de pe urma acestui fenomen. Foarte îngrijorător este faptul că ponderea celor care sunt vulnerabili va crește. De acum în acolo în Republica Moldova un număr din ce în ce mai mare al populației o să-și permită un consum mai mic decât în perioada anterioară și efectiv vor ajunge în categoria celor vulnerabili”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău