INTERVIU | Vlad Țurcanu: Președintele Igor Dodon va trebui să accepte rolul de vasal al lui Vlad Plahotniuc și să-i cedeze niște deputați

  • 24 Martie 2019 16:34
0%
00:00:00
00:00:00

La ora actuală alegerile anticipate sunt puțin probabile, însă depinde mult cum se vor poziționa socialiștii în această ecuație, consideră analistul politic, Vlad Țurcanu.

Într-un interviu pentru Radio Chișinău, el a declarat că este puțin probabil ca socialiștii să facă alianță pe față cu democrații, iar președintele Igor Dodon va trebui să accepte această postură de vasal în fața lui Vladimir Plahotniuc și să-și cedeze niște deputați.

„Până la proba contrarie, nu există motive pentru care să se producă alegeri anticipate. Efortul și financiar, și de mobilizare al electoratului ar fi prea mare pentru ca să se aleagă o asemenea opțiune, dar totul depinde mult de modul în care vor ști să se poziționeze socialiștii în această ecuație. Dacă vor alege să joace în continuare rolul de vioară a doua într-o construcție guvernamentală cu PD, atunci nu vor fi alegeri anticipate. Dacă socialiștii vor vrea mai mult de la viață și de la politică, atunci s-ar putea să vorbească în ei orgoliul de a avea un cuvânt de spus în politica moldovenească. Pentru că așa cum ni se arată viitoarea coaliție între democrați și socialiști, cu siguranță ar însemna că socialiștii nu vor deține niciun fel de veto și se vor mulțumi cu ceea ce le vor oferi cei de la PD. Aici e importantă contribuția Federației Ruse, pentru că la Kremlin Igor Dodon a avut imprudența să creeze niște așteptări în ultimii ani și acum i se cere socoteală. Un articol din presa rusească spunea că Igor Dodon are misiunea de a apăra democrația de democrație. Asta că înseamnă că  la Moscova se așteaptă ca Igor Dodon să joace ca un jucător politic sadea, ceea ce noi știm că Igor Dodon nu-și poate permite în R. Moldova, fiind dependent de Partidul Democrat. Cel mai curând, că Igor Dodon va trebui să accepte această postură de vasal în fața lui Vladimir Plahotniuc și să-și cedeze niște deputați, pentru că e mai puțin probabil ca PSRM să facă alianță pe față cu PD. De aceea, alegerile anticipate sunt puțin probabile”.

Analistul a mai spus că după ședința de constituire a Parlamentului de legislatura a X-a, nu se pot proiecta prea multe direcții de colaborare și încă nu se conturează o majoritatea parlamentară, care să ducă la formarea unui Guvern.

Fostul consilier prezidențial Vlad Țurcanu  consideră că cel mai probabil, R. Moldova va fi guvernată ca în anii precedenți: cu Partidul Democrat în calitate de primă vioară și cu o susținere din partea socialiștilor. 

Încă nu se prefigurează o alianță majoritară care să dea un guvern, dar negocieri există, între PD și PSRM, neanunțate, cu toate problemele care derivă dintr-o asemenea construcție nu foarte convenabilă nici pentru PD, nici pentru PSRM, din anumite puncte de vedere. În următoarele zile vom ști cu siguranță dacă situația nu se schimbă radical. Cel mai curând e că se va continua în aceeași dimensiune în care R. Moldova fost guvernată în ultimii trei ani,  cu Partidul Democrat în calitate de primă vioară și cu o susținere din partea socialiștilor, fie pe persoană fizică, fie poate chiar o alianță deschisă între PSRM și PD.

Potrivit analistului politic, este important că opoziția a ajuns în Parlament, după ce mai mult timp și-a vociferat mesajele în stradă.  

Deci, nu e o situație în care și în Parlament Partidul Democrat să controleze orice mișcă, pentru că opoziția și-a trimis în Parlament figuri distincte și pregătite din punct de vedere politic, pentru a realiza o logică a democrației, aceea de a prezenta puncte de vedere alternative la ceea ce încearcă să propună societății partidul de guvernare. Nu este exclus ca la un moment dat dă avem influențe din exterior, în ciuda izolării în care se găsește RM. Mi-e greu să spun dacă o asemenea influență va fi mai importantă dinspre Federația Rusă sau dinspre UE. Cu siguranță  însă că această stare de incertitudine nu se poate prelungi la nesfârșit,. La un moment dat  va trebui să fie un impuls pentru clarificarea unor aspecte. Această așa-numită stabilitate în care ne aflăm nu face bine R. Moldova. Trebuie să ne determinăm dacă ne asumăm prevederile Acordului de Asociere și vedem în Uniunea Europeană un partener sau mergem pe așa-numita cale a patra care nu înseamnă nimic esențial, doar că ne mulțumim să reluam de la naftalină niște idei care, de fapt, țin R. Moldova pe loc”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
0,24
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:5,14 m/s
Thu
4
Fri
8
Sat
12
Sun
8
Mon
5
Arhivă Radio Chișinău