INTERVIU | Vasile Cataraga – președintele Asociația „Comunitatea Tinerilor Basarabeni din Constanța”: Oamenii vin în asociație pentru a face voluntariat și activism civic de calitate

  • 28 Iulie 2021 15:21
INTERVIU | Vasile Cataraga – președintele Asociația „Comunitatea Tinerilor Basarabeni din Constanța”: Oamenii vin în asociație pentru a face voluntariat și activism civic de calitate

Radio România Chișinău realizează o serie de interviuri cu asociațiile reprezentative ale basarabenilor din România pentru a vă prezenta mai multe detalii despre cum e să studiezi peste Prut și care este rolul asociațiilor. Astfel, am discutat cu Președintele Asociației „Comunitatea Tinerilor Basarabeni din Constanța”, Vasile Cataraga.

Spuneți-ne câteva cuvinte despre Comunitatea Tinerilor Basarabeni din Constanța?

Asociația „Comunitatea Tinerilor Basarabeni din Constanța” este singura asociație de reprezentare a intereselor tinerilor basarabeni din Constanța și a fost înființată pe 1 Iunie 2019 din necesitatea unei adevărate reprezentări la nivelul orașului Constanța. Momentan asociația are peste 30 membri ce își desfășoară activitatea în diferite departamente ca: PR, IT, PROIECTE, HR etc.  

Sunteți o organizație non-guvernamentală de voluntariat. Cum convingeți tinerii să se implice și să adere la Comunității?

Oamenii vin în asociație pentru a face voluntariat și activism civic de calitate, fiind singura asociație de basarabeni în care fiecare se poate afirma și contribui la o mai bună viață socială și educațională pentru fiecare din comunitatea noastră. Activitățile noastre de impact major fac ca interesul celorlalți sa crească și respectiv să adere la asociația noastră.  

 

 

Cu ce probleme se confruntă elevii și studenții basarabeni și care sunt soluțiile propuse de voluntarii din Comunitate pentru ei?

Majoritatea au probleme la adaptarea la viața de student sau chiar și elev odată ajunși la Constanța. Voluntarii CTB Constanța fac tot posibilul în procesul de adaptare la viața socială, culturală și educațională să fie una cu mult mai ușoară. Probleme întâlnite la cazarea în căminele studențești, necesitatea unor burse de performanță în universitățile din Constanța și alte probleme care sunt o preocupare prioritară pentru asociația noastră de-a lungul activității.  

Ne puteți numi câteva campanii sau proiecte de succes pe care le-ați implementat de-a lungul timpului?

Consider că una dintre campaniile de îndemnare și informare a cetățenilor de a merge la vot la alegerile prezidențiale din 2020 a fost una cu un adevărat impact și succes, întrucât numărul celor prezenți, mai ales în rândul tinerilor, a fost unul record la Constanța. În 2021 numărul celor înscriși la Universitatea “Ovidius” din Constanța a fost record, lucru datorat, inclusiv voluntarilor CTB Constanța care s-au mobilizat și au promovat atât la Târgul Universităților din Republica Moldova cât și în mediul online centrul universitar.   

 

Cum a fost afectată activitatea Comunității în perioada pandemiei?

În timpul pandemiei a fost destul de greu să organizam activități și să ii ținem focusați pe cei din asociație, întrucât activitățile în format fizic erau interzise iar cele din mediul online nu creau neapărat un interes foarte mare pentru ei. Sunt de părere ca ne-am descurcat destul de bine, necătând la provocările făcute de pandemie. Important e că am avut sprijinul universităților și a oamenilor cu influența din Constanța pentru a derula cu succes activităților noastre.   

 

Ce proiecte noi intenționați  să realizați în  noul an academic?

E complicat să ne expunem întrucât e la fel de complicat sa știm dacă vom avea posibilitate să derulăm noi proiecte sau nu. Totul depinde dacă oamenii vor fi sau nu fizic la Constanța și dacă perioada pandemică ne va permite. Avem oameni suficienți de capabili pentru a gândi noi proiecte și noi activități în timp relativ scurt, important e să ne permită legea.  

 

Care este misiunea și ce scopuri urmărește Comunitatea?

Comunitatea Tinerilor Basarabeni din Constanța are ca scop reprezentarea tinerilor basarabeni din Constanța. Când spunem tineri - ne referim atât la elevi, studenți cât si diferiți antreprenori. Încercăm prin mobilizarea noastră și spiritul civic să rezolvăm și să ajutăm tinerii în vederea rezolvării diferitor probleme întâlnite în diferite domenii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău