INTERVIU | Secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii, Constantin Borosan: Conectarea Republicii Moldova la sistemul energetic european oferă în primul rând mai multă securitate și alternative cetățenilor

  • 17 Martie 2022 14:42
INTERVIU | Secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii, Constantin Borosan: Conectarea Republicii Moldova la sistemul energetic european oferă în primul rând mai multă securitate și alternative cetățenilor

Conectarea Republicii Moldova la sistemul energetic european din data de 16 martie oferă în primul rând mai multă securitate și alternative cetățenilor. Altfel spus, de ieri, Republica Moldova a devenit parte a sistemului energetic european. Totodată, această branșare la sistemul ENTSO-E ar putea conduce în viitor la o diversitate mai mare de furnizori și la posibilitatea de a plăti prețuri mai mici pentru energia electrică, după cum a relatat secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii, Constantin Borosan, într-un interviu pentru Radio Chișinău realizat de Cristina Popușoi.

-Domnule secretar de stat, Republica Moldova și Ucraina au finalizat procesul de sincronizare la rețeaua energetică europeană ENTSO-E. Ce înseamnă de fapt această conectare la sistemul energetic european?

„Timp de câteva zile, sistemele noastre energetice: ale Moldovei și Ucrainei au funcționat în regim izolat și au demonstrat capacitatea de a funcționa viabil, stabil”

Din 24 februarie până pe 16 martie, sistemele energetice ale Republicii Moldova și Ucrainei au funcționat în regim izolat de alte sisteme energetice, ceea ce înseamnă că fizic au fost întrerupte la circuitele electrice la stațiile electrice, întrerupătoarele au fost în poziția de deconectare. Având în vedere că inițial era preconizată efectuarea unor teste timp de câteva zile care să demonstreze capacitatea sistemului de a menține frecvența stabilă în sistemul energetic, era preconizat să fie făcută reconectarea la sistemul energetic unificat. Acest lucru nu s-a întâmplat și sistemele noastre energetice, ale Moldovei și Ucrainei, au funcționat în regim izolat și au demonstrat capacitatea de a funcționa viabil, stabil. Între timp, operatorii de sistem din Ucraina și Republica Moldova, Ukrenergo și Moldelectrica, s-au adresat către ENTSO-E cu solicitarea de conectare de urgență la rețeaua Europei continentale. Asta s-a întâmplat pe 16 martie prin conectarea treptată a liniilor electrice de interconectare a Ucrainei cu țările vecine: Ungaria, Slovacia, România și s-a încheiat această sincronizare cu circuitul electric cu interconectarea dintre Republica Moldova și România prin linia electrică Isaccea-Vulcănești.

„Fizic, noi avem energie electrică din UE, comercial noi consumăm energie de la sursele cu care avem contracte, precum Centrala Termoelectrică Moldovenească”

-Acest lucru înseamnă că acum primim energie electrică din Uniunea Europeană?

Fizic, electronic așa se întâmplă. Noi avem un flux de putere prin această linie care traversează de la vest la est, din România către Republica Moldova în limitele 200 până la 500 de MW în anumite intervale de timp (...). Comercial, în continuare noi consumăm energie electrică de la sursele cu care avem încheiate contracte: Centrala Termoelectrică Moldovenească, centralele de cogenerare și capacități de generare a energiei din surse regenerabile.

Conectarea la ENTSO-E ne aduce o securitate energetică mai mare și posibilitatea de a alege furnizorii de energie electrică. Pe termen lung asta înseamnă concurență și prețuri atractive pentru consumator”.

-Care sunt avantajele odată cu branșarea la sistemul energetic european?

Multiple avantaje. Trebuie să subliniez că interconectarea la ENTSO-E a fost un obiectiv, cel puțin, pentru ultimii 25 de ani pentru noi. În primul rând, vorbim despre o securitate energetică mai mare. Astăzi, fiind parte deja a unui sistem energetic care întrunește 39 de operatori de sistem (toate țările UE și alte state) înseamnă că există o capacitate mai înaltă de a menține sistemul electric stabil. Odată ce vor putea fi asigurate schimburi comerciale de energie electrică, aceasta înseamnă o competiție mai mare pentru furnizori și în cele din urmă libertatea consumatorului de a-și alege ofertele cele mai potrivite, inclusiv în baza prețurilor mai mici. Pe termen lung asta înseamnă concurență și prețuri atractive pentru consumator.

„Ne îngrijorează ce se întâmplă în Ucraina și noi urmărim cu mare atenție, inclusiv funcționarea sistemului energetic al țării noastre depinde de funcționarea celui al Ucrainei”

-Domnule secretar de stat, Republica Moldova e conectată la acest sistem ENTSO-E împreună cu Ucraina, iar statul vecin se află acum în război. Ce riscuri de afectare a integrității sistemului energetic există din cauza acțiunilor de război și dacă acestea s-ar putea răsfrânge asupra alimentării cu energie electrică a Republicii Moldova?

Ne îngrijorează ce se întâmplă în Ucraina și noi urmărim cu mare atenție, inclusiv funcționarea sistemului energetic al țării noastre depinde de funcționarea sistemului energetic al Ucrainei pentru că este puternic interconectat. Dar faptul că ne-am conectat cu Europa continentală avem o stabilitate mai mare a ambelor sisteme energetice din Ucraina și Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ploaie ușoară
Umiditate:87 %
Vint:8,23 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău