INTERVIU | Președintele Organizației Tinerilor Basarabeni din Sibiu, Alina Tulbure: Scopul nostru principal este de a ajuta, pe oricine și oricând, indiferent de situație

  • 16 Iulie 2021 09:10
INTERVIU | Președintele Organizației Tinerilor Basarabeni din Sibiu, Alina Tulbure: Scopul nostru principal este de a ajuta, pe oricine și oricând, indiferent de situație

Radio România Chișinău realizează o serie de interviuri cu asociațiile reprezentantive ale basarabenilor din România pentru a vă prezenta mai multe detalii despre cum e să studiezi peste Prut și care este rolul . Astfel, am discutat cu președintele Organizației Tinerilor Basarabeni din Sibiu, Alina Tulbure.

Spuneți-ne câteva cuvinte despre Organizația Tinerilor Basarabeni din Sibiu(anul înființării, număr de membri, departamente, etc)

Organizația Tinerilor Basarabeni din Sibiu a fost înființată în 2019 și are ca scop familiarizarea cu frumosul oraș din inima României nu doar a studenților, dar și a elevilor și basarabenilor deja stabiliți cu traiul aici. Suntem o echipă formată din aproximativ 50 de voluntari, împărțiți pe departamente precum Fundraising, Resurse Umane și IT&Marketing.

Sunteți o organizație non-guvernamentală de voluntariat. Cum convingeți tinerii să se implice și să adere la Organizația Tinerilor Basarabeni din Sibiu?

Lucrurile sunt destul de simple. Datorită faptului că suntem o echipă foarte prietenoasă, deschisă și glumeață, atragem oarecum indirect studenții și elevii basarabeni să adere la organizația noastră. Spiritul de echipă, ajutorul reciproc și susținerea sunt pilonii organizației, ceea ce ne ajută să menținem o implicare și un interes constant din partea voluntarilor.

Cu ce probleme se confruntă elevii și studenții basarabeni și care sunt soluțiile propuse de voluntarii din Organizația Tinerilor Basarabeni din Sibiu pentru ei?

Cele mai întâlnite probleme au fost în cadrul procesului de admitere, iar echipa noastră, respectiv, a fost mereu atentă să ofere sprijin și susținere și, de asemenea, să răspundă la întrebări și să soluționeze problemele într-un tempou rapid. De asemenea, suntem atenți să îi susținem să nu se panicheze și să ne asigurăm că voluntarii noștri vor fi la dispoziția lor atât timp cât au ei nevoie, pentru că toți am trecut prin aceste greutăți și ne dăm seama prin ce momente de presiune trec.

Ne puteți numi câteva campanii sau proiecte de succes pe care le-ați implementat de-a lungul timpului?

În general, echipa noastră se axează pe două ramuri: actele de caritate și interacțiunea între oameni. Respectiv, proiecte marca OTB Sibiu ce au întâlnit succes sunt Festivalul de Caritate, organizat de obicei în perioada Crăciunului. Acesta constă în strângerea de fonduri sau a bunurilor pentru a fi transmise ulterior fie copiilor bolnavi, fie familiilor nevoiașe. Și, probabil cel mai de succes proiect al nostru este organizarea concursului „Care-i Logica?”. Concursul este preluat și adaptat pentru studenți. Acesta reprezintă un quiz interactiv și se desfășoară pe echipe, astfel că participanții se cunosc între ei, comunică și petrec timpul împreună, combinând utilul cu plăcutul.

Cum a fost afectată activitatea Organizației Tinerilor Basarabeni din Sibiu în  perioada pandemiei ?

Resursele financiare minime și lipsa sponsorilor a fost cel mai dificil aspect în desfășurarea evenimentelor din cadrul organizației pe timpul pandemiei. Cu toate acestea, voluntarii noștri au reușit să găsească ieșiri din situațiile neplăcute cauzate de pandemie, astfel că activitatea noastră să nu aibă mult de suferit.

Ce proiecte noi intenționați  să realizați în  noul an academic?

Proiectele vor fi realizate în dependență de restricțiile și riscurile provocate de pandemie. În general, ne vom strădui să organizăm evenimente care vor putea fi desfășurate în mediul online, pentru a facilita participarea la acestea, în cazul în care situația pandemică nu se va ameliora.

Care este misiunea și ce scopuri urmărește Organizația Tinerilor Basarabeni din Sibiu?

Scopul nostru principal este de a ajuta, pe oricine și oricând, indiferent de situație, atât timp cât avem resurse disponibile și ne va sta în puteri, echipa noastră mereu va avea plăcerea de a ajuta. Consider că anume pentru asta trebuie să existe echipele și organizațiile de voluntariat și că acesta ar trebui să fie principalul obiectiv. Suntem oameni și interacționăm cu oameni, și cu toții ne regăsim în situații când avem nevoie de o îndrumare. Dar, nu în ultimul rând, ne axăm pe răspândirea culturii specifică spațiului basarabean pe teritoriul Sibiului.

Astfel, îndemn pe toți tinerii să se implice cât mai mult în voluntariat, deoarece această experiență oferă pozitivism, cunoștințe noi, momente de neuitat și, de ce nu, confruntări cu propria persoană, ieșirea din zona de confort, aspecte ce ne formează ca personalități și ne ajută foarte mult în viața de zi cu zi. Echipa noastră le dorește mult succes, perseverență și răbdare viitorilor studenți și suntem siguri că vor reuși oriunde nu ar ajunge!

Vă mulțumim pentru răspunsuri!

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău