INTERVIU. Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi – despre reformele din Armată, criza regională, conflictul transnistrean, aderarea Rep. Moldova la NATO și colaborarea militară internațională (audio)

  • 19 Februarie 2022 11:15
0%
00:00:00
00:00:00

Într-un interviu pentru Radio Chișinău, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a vorbit despre nevoia de reformarea continuă a Forțelor Armate, despre dialogul cu Rusia în ceea ce privește soluționarea problemei munițiilor de la Cobasna, despre neutralitate, colaborarea cu NATO, România ș.a.

Armata profesionistă – e nevoie de capital uman

Radio Chișinău: Domnule Nostâi, ce este la ora actuală Armata Națională a Rep. Moldova? Cât de mulțumit sunteți de prestația ei, de gradul ei de pregătire?

Anatolie Nosatîi: Armata Națională reprezintă o instituție de bază din structura de securitate și apărare a statului. Misiunea de bază a armatei este pregătirea pentru apărarea integrității și suveranității statului.

Nivelul de pregătire a armatei, cred, este bun, dar desigur îmi doresc în permanență să avem o performanță mai bună și ca acele capacități de apărare ale statului pe care le avem să fie la un nivel mult mai înalt.

Radio Chișinău: Acum câțiva ani, a fost lansat programul „Armata profesionistă”. La ce etapă se află acum? Când se va face pasul definitiv către o armată profesionistă?

Anatolie Nosatîi: Este o întrebare foarte bună și foarte actuală. Acest deziderat a fost pe agenda ministerului apărării de mai mult timp, dar, având un program, asta nu înseamnă că ai dintr-o dată și o soluție durabilă, deoarece necesită mai multe resurse. Când a fost inițiat acel program cred că nu s-au luat în considerare toate aspectele și posibilitatea de îndeplinire în timpul stabilit. De aceea, noi suntem în proces continuu, eu personal agreez acest program și voi depune toate eforturile pentru ca să mărim numărul de militari angajați pe contract într-un mod organizat, ca armata să devină profesionistă în care tinerii ar dori să vină și să-și facă serviciul.

Radio Chișinău: Dar în timp cât ar presupune această reformă? Ani, decenii?

Anatolie Nosatîi: Mi-aș dori ca ea să se întâmple într-un timp mai rapid, dar pentru aceasta avem nevoie de mai multe. Avem nevoie, în primul rând, de capital uman. Serviciul trebuie să devină pe bază de voluntariat, omul trebuie să dorească, dar pentru aceasta noi trebuie să cream acele condiții atractive pentru ca tânărul sau tânăra să îmbrățișeze această profesie. Trebuie să depunem mai mult efort la îmbunătățirea condițiilor de activitate, la atractivitatea serviciului, să facem serviciul să fie interesant, să dotăm armata cu tehnică nouă, să creăm condiții pentru activitatea zilnică și nu în ultimul rând motivația financiară, un pachet social care va încuraja cetățenii Rep. Moldova să devină militari.

Nu pot să dau un termen dar mi-l doresc cât mai repede.

Radio Chișinău: Domnule ministru, când Rep. Moldova va avea o Concepție privind securitatea națională și de ce întârzie elaborarea și adoptarea acestui document important?

Anatolie Nosatîi: Rep. Moldova are o concepție de securitate națională dar, cu regret este depășită de timp. La moment se discută despre un exercițiu de revizuire și inițiere a unui proces de elaborarea a noii Concepție de strategie a securității naționale.

Despre Ucraina, urmărim atent evenimentele din regiune

Radio Chișinău: Domnule ministru, să vorbim și despre probleme ce țin de securitatea regională, despre criza de la frontiera dintre Rusia și Ucraina. Ca militar cu o bogată experiență, cum credeți că vor evolua evenimentele din preajma Rep. Moldova?

Anatolie Nosatîi: Stabilitatea în regiune este foarte importantă pentru noi în sensul continuării proiectelor interne de dezvoltare avem nevoie de pace și securitate în regiune.

Rep. Moldova pledează pentru soluționarea politică-diplomatică a acestei crize. Suntem convinși că dialogul, care actualmente este la o etapă destul de avansată, totuși se va finaliza cu o soluție politică-diplomatică.

Noi suntem profund îngrijorați de situația tensionată din regiune. Armata națională urmărește cu atenție situația și în mod organizat continuă să desfășoare activitățile de consolidare a capacității sale de apărare.

Radio Chișinău: În ce grad de alertă se găsește armata noastră în contextul crizei ucrainene?

Anatolie Nosatîi: Cum am menționat, noi urmărim atent evenimentele din regiune. Armata, într-un mod organizat, desfășoară activitățile de consolidare a capacității de apărare. Activitatea organizată este desfășurată în instituțiile sale. Continuă instruirea efectivului în centrele de instruire. Analizăm diferite scenarii, elaborăm planuri de acțiuni, coordonăm cu alte instituții ale statului într-un mod normal, cum am făcut și înainte, dar acum atragem atenție la schimbările situației.

Radio Chișinău: Deci, nu e un grad de alertă maximă sau de altceva?

Anatolie Nosatîi: Militarii în permanență se pregătesc pentru diferite scenarii și se străduie să o facă într-un mod organizat, calm, ce nu ar impune o presiune asupra sistemului militar.

Evenimentele de pe Nistru de acum 30 de ani – o tragedie

Radio Chișinău: Să vorbim în continuare și despre regiunea transnistreană. Se împlinesc 30 de ani de la războiul de pe Nistru. Ce sentimente aveți în acest sens? Ce părere aveți despre evenimentele de acum trei decenii – a fost o agresiune militară, un război civil sau altceva?

Anatolie Nosatîi: Orice situație care presupune implicarea forței militare este o tragedie pentru orice națiune, pentru orice stat. Înseamnă că ceva nu a fost corect făcut și unele procese de negociere sau de soluționare pașnică a unor întrebări au eșuat. De aceea s-a ajuns la ce s-a ajuns atunci. Eu personal regret asta, fiindcă au avut de pătimit mulți oameni din ambele părți și până la urmă avem un conflict înghețat ce nu ne permite o dezvoltare durabilă a țării. Până în prezent avem o tensiune pe ambele maluri, avem un format de pacificare care nu permite dezvoltarea economică a țării așa cum ne-am dori-o. Noi, ca instituție militară, nu putem să ne ocupăm doar cu aspecte ce țin de dezvoltarea capabilităților pentru a îndeplini așa misiuni ca ajutorul administrațiilor publice locale în caz de diferite cataclisme sau alte crize care ar putea apărea mai mult cu caracter tehnogen sau comunități naturale. Nu putem să dezvoltăm capacitățile noastre pentru participarea la operațiuni internaționale de menținere a păcii.

Radio Chișinău: Pentru cetățeanul Nosatîi evenimentele de acum 30 de ani de pe Nistru ce au fost – un război civil sau o agresiune militară din partea altui stat?

Anatolie Nosatîi: Pentru mine personal a fost un război. Dacă se folosesc arme și dacă mor oameni – este război.

Radio Chișinău: Cum apreciați, la moment, situația din zona de securitate de pe Nistru?

Anatolie Nosatîi: Situația din zona de securitate, la moment, o apreciez ca una relativ liniștită. Activitățile desfășurate sunt organizate și coordonate de Comisia Unificată de Control și practic se încadrează în formatul stabilit pentru această misiune care a fost semnat încă în 1992.

Se caută o soluție pentru munițiile de la Cobasna

Radio Chișinău: Spunea recent Maia Sandu, comandantul suprem al Armatei Naționale, despre faptul că ar exista niște semnale pozitive dinspre Rusia în ceea ce privește problema munițiilor de la Cobasna. La ce etapă este acest dialog cu Rusia și la ce să ne așteptăm în sensul evacuări munițiilor de la Cobasna?

Anatolie Nosatîi: Într-adevăr întrebarea cu munițiile aflate pe teritoriul Rep. Moldova și contingentul militar rus care este implicat în paza și securitatea acestor depozite a devenit foarte actuală în prezent. Ministerul Apărării împreună cu MAE este implicat în dialogul cu partenerii din Federația Rusă privind identificarea posibilelor soluții de evacuare sau de nimicire a acestora. La moment se negociază desfășurarea unei întrevederi la nivel de experți pentru a identifica posibilitatea de a face o expertiză a stării acestora și posibilități neutralizate pe loc sau evacuare a acestora. Noi ne dorim ca acest proces să fie efectuat cu cea mai mare transparență, cu implicarea unor mecanisme internaționale ce asigura desfășurarea coordonată și, cum am menționat, cu o transparență internațională asupra acestui proces.

Radio Chișinău: La modul practic ce se discută acum: evacuarea munițiilor sau casarea lor?

Anatolie Nosatîi: Cum am menționat, trebuie, în primul rând, ca experții să vadă starea lor. Aceste muniții se află acolo din anii90. Starea lor fizică a depășit 30-40 de ani și, având în vedere că unele sunt muniții pentru infanterie altele sunt diferite bombe de artilerie sau aviației, trebuie de analizat în ce stare sunt.

Radio Chișinău: Dumneavoastră ați fost vreodată la Cobasna?

Anatolie Nosatîi: Nu, nu am fost nici eu și nici mulți dintre colegii mei nu au avut posibilitatea să meargă acolo, fiindcă îndată după’90 acest depozit a devenit obiectiv strategic și a fost foarte bine păzit de Federația Rusă cu restricționarea participării parții moldave în această zonă. Inclusiv și în anii 2003-2004, când au fost evacuată o parte din ele, părții noastre i-a fost restricționată participarea la această misiune.

Radio Chișinău: Când ar putea începe acest proces de evaluare a depozitelor la Cobasna?

Anatolie Nosatîi: În timpul cel mai apropiat, la începutul lunii marte, o să avem o vizită a experților noștri la Moscova unde se vor discuta deja detaliile privind analiza și următorii pași ce urmează să-i întreprindem.

Radio Chișinău: Dar există o deschidere din partea Rusia în sensul găsirii unei soluții?

Anatolie Nosatîi:  Pot să menționez că la momentul actual există, colegii mei au avut câteva ședințe, câteva întrevederi la acest subiect, ceea ce ne face să credem că în timpul apropiat vor fi întreprinși niște pași concreți pentru a identifica, dar poate chiar și a întreprinde niște măsuri concrete în acest sens.

Cooperare bună cu partenerii strategici și participare mai mare în misiuni internaționale

Radio Chișinău: Domnule ministru, Armata Națională colaborează de mai mulți ani cu diverși parteneri internaționali și e antrenată în diverse programe de securitate regională. A reușit R. Moldova să devină nu doar consumator de securitate, ci și furnizor?

Anatolie Nosatîi: Avem o conlucrare foarte bună cu partenerii strategici ai Rep. Moldova pe diferite paliere de cooperare, în diferite domenii, dar toate acestea sunt pentru dezvoltarea capabilităților Armatei Naționale cu scopul de a atinge acel nivel de pregătire, înzestrare, dotare pentru participa în diverse misiuni de menținere a păcii. Experiența noastră, a unui stat tânăr cu o istorie de 30 de ani ne arată că noi am reușit să participăm în câteva misiuni internaționale. Aș vrea să menționez, de pildă, participarea noastră în cadrul misiunii din Kosovo, în KFOR, în care participăm deja cu la 16-lea cu un contingent pe care îl „rotim” de două ori pe an și vom continua aceasta la îndemnul misiunii. Aceasta arată că prestația militarilor noștri este înalt apreciată, avem un nivel de pregătire care corespunde cerințelor misiunii.

Radio Chișinău: Și în plus, în acest an urmează să meargă o misiune în premieră în Liban...

Anatolie Nosatîi: Foarte corect. În acest an, datorită, iarăși, rezultatelor noastre din misiunile anterioare și cele curente arătă că avem capacitatea, fiind parteneri credibili, de a participa și în misiuni deja sub egida ONU.

La propunerea Ministerului Apărării din Rep. Italiană am fost invitați să facem parte din contingentul italian al misiunii ONU din UNIFIL, din Liban. Inițial, ne propunem, din discuțiile cu partea italiană, ca să detașăm un contingent de 20 de militari. Vreau să menționez că toate aspectele tehnice și legale deja sunt aprobate și coordonate. Rămâne doar să fie făcute ultimele coordonări cu partea italiană. Noi suntem pe deplin pregătiți. Suntem în așteptarea deciziei finale și semnării memorandumului de înțelegere cu Ministerul Apărării italian.

Radio Chișinău: Anterior, chiar și Dvs. ați participat în asemenea misiuni. În Irak, dacă nu greșesc. Cât de benefice sunt asemenea misiuni pentru militarii moldoveni?

Anatolie Nosatîi: Da, acum aproape 20 de ani am fost primul comandant a contingentului militar detașat în afara Rep. Moldova într-o misiune de menținere a păcii sau misiune umanitară...

Radio Chișinău: Era vorba de o misiune post-conflict...

Anatolie Nosatîi: ...O misiune post-conflict cu un mandat destul de interesant, sub egida ONU. În acea perioadă, situația era destul de dificilă, a fost pentru noi o experiență destul de bogată, fiindcă erau multe lucruri noi, erau multe de învățat, dar am trecut bine primele teste și vreau să menționez că noi am continuat misiunea noastră până în 2009, până în momentul în care a început contingentul internațional să micșoreze numărul de participare.

E o experiență bună. Orice experiență de participare în misiuni, exerciții internaționale permite militarului să testeze ce capacități are, să vadă ce neajunsuri are, să identifice noi obiective pentru dezvoltare. Totodată, ne asigură să ne punem niște obiective de interoperabilitate pe care ni le dorim să le obținem pentru a fi în stare de a acționa la aceleași standarde cu colegii internaționali și în timp realizăm că multe dintre ele le-am îndeplinit și vom continua, cu ajutorul partenerilor strategici, să dezvoltăm aceste capacități și capabilități.

Nu este NATO o sperietoare; Pentru noi este un partener

Radio Chișinău: Cum arată astăzi cooperarea cu NATO? R. Moldova este membru al Programului NATO „Parteneriat pentru Pace” din 1994. Deci, cât de dezvoltată este colaborarea cu NATO, care pe mulți îi sperie în Rep. Moldova? Este NATO o sperietoare în Rep. Moldova?

Anatolie Nosatîi: Eu cred că noțiunea de NATO este sperietoare doar pentru acei care nu sunt bine informați și pentru acei care doresc să manipuleze opinia publică la acest subiect. Nu este NATO o sperietoare. NATO este pentru noi un partener sau organizație internațională care ne ajută pe noi să ne perfecționăm capabilitățile noastre. Vreau să menționez că NATO nu este o organizație care ar impune ceva, ea ajută țările să-și îndeplinească acele deziderate care le identifică. Aș putea da câteva exemple. Noi avem o foarte bună colaborare cu NATO în domeniul învățământului militar, ceea ce ne-a permis să dezvoltăm capacitățile Academiei Militare – să creștem un colegiu până la o Academie Militară a Forțelor Armate, cu toate cele trei cicluri de instruire, începând de la formare, ciclul de masterat și actualmente de doctorat. Aceasta s-a făcut în cooperare cu instituțiile de învățământ de la noi din țară și, totodată, cu aportul instituțiilor de învățământ din unele țări membre ale NATO. Alte proiecte ne-au permis să participăm în diferite misiuni cu capacități, aș menționa elicopterele noastre care au fost aduse la standarde și acceptate pentru participare în misiunile de menținere a păcii.

Așa că NATO nu trebuie considerat ca un instrument sau ca o structură care are niște scopuri nu bune pentru țara noastră. Noi apreciem foarte mult cooperarea cu Alianța Nord-Atlantică. Chiar și planul semnat...

Radio Chișinău: Care a fost actualizat recent...

Anatolie Nosatîi: ...Da, care a fost actualizat și care include nu doar domeniul militar, ci și mai multe alte segmente care se referă la instituțiile statului.

Neutralitatea costă mult; Sunt premature discuțiile despre aderarea la NATO

Radio Chișinău: Care dintre cele două opțiuni ar asigura mai bine securitatea Rep. Moldova – neutralitatea consfințită în Constituție sau aderarea la o alianță, cum ar fi, de exemplu, Alianța Nord-Atlantică?

Anatolie Nosatîi: Întrebarea referitoare la neutralitate este foarte acută acum, mai ales în contextul tensiunilor care sunt în regiune și ne arată: că să fii neutru cu adevărat trebuie să te bazezi doar pe capacitățile tale pe care trebuie să le ai. Neutralitatea costă, costă mult material și financiar. Spunând că ești neutru nu înseamnă că nu poți să fii atacat de cineva sau să te pomenești în niște situații de tensiune regională sau globală.

Actualmente, formatul de neutralitate – dacă e să fie interpretat corect – pentru Rep. Moldova ar fi unul lucrativ, dar, având forțe militare staționate pe teritoriul Rep. Moldova, având un format de forțe de menținere a păcii nu la nivel internațional cum ar fi sub egida ONU sau OSCE – ne arată că, deocamdată, noțiunea nu este chiar bine aplicată pentru noi.

Ce ține de formula a doua – să fie Rep. Moldova parte a oricărei organizații sau bloc – eu cred că este prematur să discutăm despre aceasta, fiindcă aceasta trebuie să fie în rezultatul consultării cu cetățenii Rep. Moldova, de văzut dacă noi suntem pregătiți să acceptăm așa ceva și dacă noi avem nevoie de așa structură.

Alocațiile vor crește pentru modernizarea armatei

Radio Chișinău: Ați spus că neutralitatea costă. Se prevăd mai multe alocații pentru apărare în timpul ce urmează?

Anatolie Nosatîi: Eu ca ministru al Apărării sigur că mi-aș dori mai multe alocații pentru dezvoltarea instituției și avem și planuri concrete pentru aceasta care sunt bazate pe Strategia militară, care a fost elaborată și aprobată în 2018.

Guvernul planifică să crească bugetul Armatei Naționale, dar, cu regret, acele alocații prevăzute pentru Armata Națională actualmente sunt folosite pentru acoperirea altor cheltuieli. În ultimul timp criza economică și inflația au condus la creșterea prețurilor, însă alocațiile au rămas aceleași. Știu că va fi rectificat bugetul, iar Guvernul va analiza atent necesitățile și schimbările care au fost provocate. Guvernul urmărește să mărească alocațiile pentru modernizarea Armatei Naționale. Eu sper mult că aceasta ne va permite, în colaborare cu partenerii noștri, să identificăm cele mai bune soluții pentru transformarea și dezvoltarea capacității de apărare a armatei.

Radio Chișinău: În ce măsură criza despre care ați pomenit a afectat militarii moldoveni?

Anatolie Nosatîi: Criza economică actuală a afectat nu doar militarii, a afectat întreaga societate și nu doar Rep. Moldova. Vedem ce se întâmplă și în alte țări. Guvernul depune toate eforturile pentru a susține cetățenii în aceste momente complicate prin diferite compensații, la diferite capitole.

Radio Chișinău: Nu există o linie de buget la Ministerul Apărării pentru a ajuta militarii?

Anatolie Nosatîi: Militarii sunt bugetari și se bucură de aceleași înlesniri pe care le au și ceilalți funcționari din domeniul public al statului. Salariile sunt clar definitivate prin legea de bază de salarizare. A fost operată o creștere de salariu la începutul anului acesta. Pentru acest an sunt prevăzute aplicarea unor înlesniri și adaosuri la salariu pentru diferite categorii de militari, ceea ce va permite ca această criză nu fie resimțită atât de mult.

România rămâne partener strategic

Radio Chișinău: Domnule ministru, cum apreciați cooperarea militară cu România?

Anatolie Nosatîi: România a fost și rămâne partenerul strategic al R. Moldova și îndeosebi a Ministerului Apărării. De la formarea statului, armata, ministerul a simțit acel ajutor de care avea nevoie la început, la primii pași și aceasta s-a resimțit prin mai multe programe de cooperare. Aș vrea să menționez domeniul învățământului militar. Noi, cei care am venit din fosta Uniune Sovietică, nici nu cunoșteam terminologia militară în limba noastră maternă. Am fost bucuroși să avem în acele clipe colegii din România care ne-au ajutat mult nu numai prin prezența lor, ci și prin alocarea acelor materiale, manuale. Chiar și eu personal le-am folosit cu mare drag care să învăț noțiunile, terminologiile și ulterior să le transmit inclusiv și militarilor în termen sau celor din Academia Militară.

Vor fi comemorați veteranii tuturor războaielor

Radio Chișinău: Câți veterani ai Armatei Române mai sunt în Rep. Moldova și în ce măsură Ministerul Apărării se interesează de viața lor, de soarta lor?

Anatolie Nosatîi: În viață au mai rămas doar 12 veterani ai Armatei Române. Majoritatea dintre ei au ajuns la o vârstă frumoasă și onorabilă. Noi ne interesăm de viața veteranilor. Chiar recent colegii mei l-au felicitat pe veteranul Constantin Cojocari, care a împlinit frumoasa vârstă de 103 ani. Ne interesăm de ei și ne străduim să-i ajutăm în măsura posibilităților.

Radio Chișinău: 2022 este declarat An al recunoștinței față de veterani. Ce acțiuni, ce planuri are ministerul Apărării în acest sens?

Anatolie Nosatîi: Într-adevăr, anul 2022 este declarat Anul Recunoștinței pentru veteranii participanți la războiul din Transnistria, dar noi ne dorim, în această perioadă, să-i comemorăm pe toți veteranii participanți la toate războaiele și conflictele militare. Chiar recent, pe data de 15 februarie, am participat la mai multe activități cu participarea veteranilor din Afganistan. Guvernul a elaborat un plan foarte detaliat care include mai multe activități cultural-educative pentru tot anul. Ne propunem, în primul rând, împreună cu veteranii, să mergem în instituțiile de învățământ, să desfășurăm diferite activități culturale, unde veteranii vor putea să-și împărtășească acele experiențe din cele trăite pe durata participării la diferite războaie sau conflicte militare.

Radio Chișinău: Vă mulțumesc pentru această discuție.

Interviu realizat de Eugen Urușciuc

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău