INTERVIU! Iulian Chifu: ”În paralel apar și platforme parazit”

  • 14 Septembrie 2015 11:13
INTERVIU! Iulian Chifu: ”În paralel apar și platforme parazit”

Protestele organizate de Platforma Civică Demnitate și Adevăr, continuă de o săptămână în centrul Chișinăului.

Populația a ieșit masiv în stradă, pe 6 și 13 septembrie, nemulțumiți de actuala guvernare și de furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova. Guvernul a ratat acum două luni finanțări masive din partea UE și Băncii Mondiale. Recent și Statele Unite au anunțat încetarea program de finanțare a infrastructurii și reducerea sărăciei COMPACT. Pe de altă parte, în ultimele zile, mai mulți lideri de opinie au lansat ideea că o parte din revendicările Platformei Civice DA, în special privind organizarea alegerilor anticipate, ar putea duce la falimentul Republicii Moldova și ar aduce la putere forțe pro-ruse. Cum vede situația Iulian Chifu, președintele Centrului de Prevenire a Conflictelor și Early Warning, a încercat să afle reporterul Radio Chișinău, Victor Pogor.

Radio Chișinău: Domnule Chifu, cât de potrivite sunt astfel de proteste, în condițiile în care Republica Moldova trece printr-o criză socio-economică profundă, dar se confruntă și cu o corupție și o oligarhizare fără precedent a instituțiilor statului, lucru confirmat și de partenerii externi ai Republicii Moldova?

Iulian Chifu: Aceste condiții sunt cele care fac să existe proteste legitime, proteste legitime care merg în două direcții. Unele, exasperarea faptului că nu se fac aceste reforme; a doua componentă, care este și cea mai vizibilă, cele care privesc nevoia de combatere a corupției, independența justiției, crearea statului de drept. Acesta este cadrul, să zicem, legitim, societatea civilă, persoanele individuale sunt absolut natural participante la acest tip de proteste. Este adevărat că în paralel apar și platforme parazit, ori personaje care încearcă să valorifice politic. În egală măsură am văzut și tentații de natură politică de a valorifica ce se întâmplă - vezi Renato Usatîi, care face marșul către Chișinău, vezi socialiștii lui Dodon, care până pe 22 să-și dea toată lumea demisia, eventual să vină el, dar este adevărat că imediat s-a urcat în avion și a plecat la Moscova să-și ia indicații. Fără a mai discuta aici un anumit tip de, i-aș spune, infantilism, dacă nu aș gândi că totuși există o gândire în spate, mai degrabă anarhistă, ideea aceasta de a spune jos toată lumea, jos președinte, jos premier, jos parlament, jos Comisia Electorală Centrală.

Radio Chișinău: Dacă este să vorbim despre felul în care au gestionat autoritățile criza, cât de bine au făcut-o și dacă nu ce trebuiau să facă?

Iulian Chifu: Putem spune că pasul a fost substanțial odată cu reacția tuturor insituțiilor, și aici se vede, cu adevărat democratice ale Republicii Moldova, în raport cu o solicitare din piață, cu o manifestare publică, poate uneori chiar excesivă, aș spune eu, comparativ cu măsura și reprezentativitatea.

Radio Chișinău: Cum ar putea să reacționeze partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova la aceste proteste, mai ales că recent, cu câteva zile în urmă, reprezentantul UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, spunea că autoritățile trebuie să negocieze necondiționat cu protestatarii sau cu cei care îi reprezintă?

Iulian Chifu: Dialogul este abolut necesar în aceste condiții. L-am văzut întâmplându-se. A negocia în condițiile în care persoana din fața ta îți cere demisia, deci nu este o postură care să fie acceptabilă niciunui guvern, niciunei instituții, niciunui reprezentat politic al unui stat.

Radio Chișinău: Una dintre solicitările protestatarilor: alegerile anticipate. Ce s-ar putea întâmpla în cazul în care la guvernare vin partidele pro-rusești?

Iulian Chifu: Remarc faptul că aceste proteste de la Chișinău au determinat reacții la nivelul purtătorului de cuvânt al Kremlinului, la nivelul unor oficiali din Federația Rusă, lucru care arată că există un interes. De ce natură, cum, asta urmează să vedem în dezoltarea lucrurilor. N-aș putea să speculez eu și în niciun caz actorii locali nu am să-i comentez în acțiunile lor.

Radio Chișinău: Ar fi posibilă repetarea unui scenariu ucrainean, a unui "maidan" ucrainean aici la Chișinău, mai ales că vedem că scenariul este cam același - proteste, corturi instalate și dorința lor de a protesta, până la urmă, până la debarcarea guvernării?

Iulian Chifu: Oricare ieșire este sub semnul întrebării. Părerea mea este că în momentul de față există o guvernare care este susținută, revalidată în alegerile locale, legitimă, s-a schimbat și primul ministru. A pune astăzi sub semnul întrebării legitimitatea unei asemenea puteri și pro-europene este destul de dificil și creează dificultăți de explicare, dincolo de, am spus, componenta legitimă de presiune, pentru ca și acest guvern să treacă mai repede la treabă, la reforme, parlamentul să se reunească și să treacă la adoptarea legilor, la reforme, la aplicarea planului de acțiuni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău