INTERVIU | Ion Leahu, expert în securitate: Nu-mi place situația de acolo. Prea dur reacționează Krasnoselski. Practic ne amenință că o să avem noi consecințe

  • 11 Ianuarie 16:02
INTERVIU | Ion Leahu, expert în securitate: Nu-mi place situația de acolo. Prea dur reacționează Krasnoselski. Practic ne amenință că o să avem noi consecințe

Expertul în securitate, Ion Leahu, califică informațiile venite de la Tiraspol despre așa-zisul incident armat de la frontiera cu Ucraina drept o acțiune provocatoare, de propagandă a regimului separatist transnistrean. Referindu-se ultimele la declarații ale liderilor separatiști, expertul atenționează într-un interviu pentru Radio Chișinău, că Tiraspolul încearcă să amenințe Chișinăul.

Cum comentați ultimele declarații venite din partea Transnistriei cu privire la scumpirea gazului și a curentului electric pentru persoanele juridice din stânga Nistrului și anularea regimului vamal preferențial pentru fermierii din Dubăsari?

Era ceva de așteptat. Problema cu fermierii deloc, nici pe departe nu este finalizată. Faptul că Ignatiev și-a pus semnătura la acordurile luate în cadrul negocierilor în formatul 5+2 nu înseamnă absolut nimic.

La ce acțiuni ne putem aștepta mai departe?

Ei au un aparat foarte puternic în spațiul lor. Aparatul Serviciului de Securitate din Moscova, care sunt foarte și foarte inventivi. În principiu, în linii mari asta este legat de drepturile omului, fie fermieri, fie învățători, copii, fie chiar și angajații structurilor de stat, care participă la ședințele Comisiei de Control. Pot să existe probleme pentru ostașii noștri care se află în Cocieri, pot fi probleme pentru diferite servicii, mai ales pentru persoanele care locuiesc în Transnistria, dar lucrează în dreapta Nistrului. E greu de presupus ce anume.

Cum vedeți faptul că pretinsului ministru de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, care are cetățenie ucraineană, i-a fost deschis dosar penal privind subminarea ordinii constituționale a Ucrainei, acuzat de „colaborare cu statul agresor”?

Ucraina are nevoie de aliați, are nevoie de susținere și, dimpotrivă, ar vrea să se asigure, să nu primească un cuțit în spate din partea Transnistriei și pentru asta ea merge la acțiuni preventive.

Cum vedeți știrile despre presupusul incident de la frontiera regiunii transnistrene cu Ucraina?

Sunt provocări. Nu vă pot spune scopul acestor provocări. La prima vedere ele sunt de aceeași natură cu provocările de câțiva ani în urmă, când se incendia o întreprindere, o structură oficială... Ei au nevoie în permanență de situații complicate, de situații de atac la adresa lor. Ei trebuie în permanență să țină tonul de alarmă, la un așa nivel încât populația să creadă că securitatea lor o asigură numai existența statului transnistrean. (...) Mie nu-mi place situația de acolo. Prea dur Vadim Krasnoselski reacționează la măsurile care au fost luate de către Chișinău. Practic ne amenință că o să avem noi consecințe. Bine ar fi dacă o să se reducă la declarații formale, ci nu la ceva mai dur.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojuranl Chișinău
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:6,69 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău