INTERVIU | Ion Leahu, despre negocierile eșuate de la Bratislava: Partea transnistreană vine cu așteptări exagerate. R.Moldova nu poate să accepte tot ceea ce se propune

  • 10 Octombrie 2019 18:55
0%
00:00:00
00:00:00

Negocierile de la Bratislava ar fi eșuat din cauza cerințelor exagerate ale Tiraspolului. De această părere este expertul și fostul reprezentant al Republicii Moldova la Comisia Unificată de Control, Ion Leahu. Chiar dacă unele puncte din pachetul „Berlin Plus” au fost deja rezolvate, Tiraspolul vine cu pretenții aproape de fiecare dată.

Ion Leahu consideră că pe lângă probleme secundare, ar trebui stabilit un statut concret al regiunii transnistrene. Iar, formula Steinmeier ar fi o soluție pentru Republica Moldova, însă cu o condiție, mai întâi este necesară demilitarizarea și democratizarea regiunii, susține expertul într-un interviu realizat de Radu Osipov, pentru Radio România Chișinău.

Reporter: Am văzut că negocierile s-au terminat fără un rezultat clar. În discuție s-au pus unele puncte din pachetul „Berlin Plus”. Totuși, de unde vine această lipsă de transparență și ce să înțelegem din declarațiile lui Neukirch? De ce au fost întrerupte discuțiile?

Ion Leahu: Era din start clar că partea transnistreană vine cu niște așteptări exagerate. Delegația Republicii Moldova nicidecum nu putea să meargă la întâmpinare și să accepte tot ceea ce se propune. Evident, în situația în care delegația transnistreană nu este satisfăcută, ea nici nu acceptă mai departe participarea la tratative.

R: Totuși, ce subiect ar fi putut să stârnească dezacorduri, pentru că s-a vorbit despre unele puncte din pachetul „Berlin Plus”? S-a anunțat anterior că școlile vor funcționa în regim normal, s-a rezolvat chestiunea plăcuțelor de înmatriculare, accesul fermierilor la câmpurile agricole. Ce mai rămăsese de discutat și de ce nu s-au înțeles părțile?

I.Leahu: Transnistrenii înaintează permanent solicitări suplimentare la problemele care deja sunt soluționate, spre exemplu: apostilarea diplomelor. Însă, ei vor ca Chișinăul, având relații diplomatice cu mai multe state, să le promoveze. Ei au primit plăcuțele neutre, ei mai vor ca Chișinăul să accepte și permise de conducere speciale.

R: Dacă vă aduceți aminte, Andrian Candu a recunoscut că unele negocieri au fost purtate direct de către Vladimir Plahotniuc și Victor Gușan de la Șeriff. Credeți că și faptul că Vladimir Plahotniuc a dispărut din peisajul politic este un impediment la aceste negocieri?

I.Leahu: Eu cred că da, cu toate că nu aș putea puncta precis pe ce dimensiuni. Chișinăul a declarat franc că dacă se discută la masă, trebuie să punem în discuție, și drepturile omului, și libera circulație. Este situația în care noi am pus căruța înaintea calului. Mai întâi rezolvăm probleme secundare, probleme care trebuie să fie rezolvate în cadrul unui statut special și pe urmă statutul, dacă va fi sau nu, vom vedea. Pornind de la declarațiile Tiraspolului, ei nu vor să accepte nici un statut. Atunci, de ce trebuie să le acordăm diferite facilități?

R: Dacă am ajuns aici, a fost lansată ideea acordării unui statut special. Am văzut cum au evoluat evenimentele din Ucraina, mă refer la formula Steinmeier. Credeți că ar fi o soluție sau totuși este un precedent periculos pentru Republica Moldova?

I.Leahu: Noi discutăm în principiu numai două poziții dintr-un document de 6 foi, care conține foarte multe elemente, printre care evacuarea trupelor militare străine, demilitarizarea zonei, separarea forțelor implicate în conflict și multe altele. Atribuirea unui statut regiunii urmează numai după desfășurarea alegerilor libere, democratice, în baza legislației metropolei, în cazul nostru – Republica Moldova. Dacă s-ar rezolva situația aceasta, atunci se poate de vorbit că formula Steimeier este acceptabilă.

R: Dar cine va garanta că aceste alegeri ar putea fi libere și democratice?

I.Leahu: Participanții la formatul 5 plus 2, toți.

R: Și credeți că sunt interesați?

I. Leahu: Știți, în ultimul timp apar niște indicii care ne fac să presupunem că sunt cointeresați.

R: Vă mulțumesc pentru interviu!

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău