INTERVIU | Daniel Ioniță, despre proiectele comune dintre Republica Moldova și România (VIDEO)

  • 26 August 2017 18:52
INTERVIU | Daniel Ioniță, despre proiectele comune dintre Republica Moldova și România (VIDEO)

Relațiile dintre Republica Moldova și România, proiectele comune care leagă cele două maluri de Prut, precum și succesele și lecțiile pe care ar putea să le învețe Republica Moldova după 26 de ani de independență -  vorbește ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, într-un interviu pentru Radio Chișinău.

El a apreciat relațiile dintre Republica Moldova și România, care acum sunt în ascendență, și a subliniat că România susține fără rezerve parcursul european al Republicii Moldova.

„Au fost ani complicați, au fost perioade mai bune și mai proaste, au fost perioade când relațiile dintre România și Republica Moldova nu s-au situat la cele mai bune cote, însă faptul că vorbim aceeași limbă, împărtășim aceeași religie, faptul că avem aceeași apartenență etnică ne obligă și pe noi și pe cei din Republica Moldova să acționăm în continuare pentru succes, cu alte cuvinte suntem condamnați la succes. Nu avem o altă opțiune aici. În toată această perioadă au fost parcurși unii pași importanți. Ne dorim ca progresele înregistrate până acum în ceea ce privește consolidarea instituțională, consolidarea democrației, consolidarea statului de drept, promovarea consecventă a reformele, uneori dureroase, dar atât necesare în societate, toate acestea ar trebui să continue și să intre, de ce nu, într-o zonă de ireversibilitate, acolo unde acest obiectiv de integrare europeană să devină unul care să fie asumat integral de toți cetățenii Republicii Moldova, iar toate autoritățile să contribuie la susținerea fără echivoc a acestui obiectiv”,  a declarat Daniel Ioniță. 

Ambasadorul României la Chișinău a îndemnat românii din dreapta Prutului să viziteze Republica Moldova: „Să vină să vadă, sunt locuri minunate, sunt oameni minunați, sunt experiențe care cu siguranță trebuie trăite. Trebuie parcursă la pas Republica Moldova, trebuie interacționat cu oamenii respectiv, trebuie să vii cu mintea deschisă, trebuie să fii înțelegător cu tot ceea ce vezi aici și dincolo de dragostea firească pe care o ai către frații de peste Prut, să înțelegi inclusiv faptul că istoria a fost foarte dură cu cetățenii Republicii Moldova”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău