Interviu cu Președintele ales, Nicolae Timofti

  • 21 Martie 2012 15:42
Interviu cu Președintele ales, Nicolae Timofti

Președintele ales al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, i-a acordat, miercuri, 21 martie, un interviu postului nostru de radio, în care s-a referit, între altele, la integrarea europeană a Republicii Moldova, modificarea Constituției, combaterea corupției și relațiile Republicii Moldova cu România, Ucraina și Rusia. Remarcăm că acesta este primul interviu pe care Nicolae…

Președintele ales al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, i-a acordat, miercuri, 21 martie, un interviu postului nostru de radio, în care s-a referit, între altele, la integrarea europeană a Republicii Moldova, modificarea Constituției, combaterea corupției și relațiile Republicii Moldova cu România, Ucraina și Rusia. Remarcăm că acesta este primul interviu pe care Nicolae Timofti îl acordă în calitatea sa de președinte ales, unei instituții audiovizuale.

Vlad Țurcanu: Domnule președinte Timofti, în primul rând, vreau să vă mulțumesc pentru amabilitatea de a ne acorda acest interviu. Domnule președinte, în discursul pe care l-ați avut în Parlament în ziua alegerilor, ați ales integrarea europeană drept prioritatea zero a mandatului dumneavoastră și ați definit-o drept ideea în jurul căreia s-ar putea uni o societate divizată pe criterii etnice, politice și culturale. Totuși, în condițiile în care barometrele de opinie indică o scădere constantă a numărului de cetățeni care-și doresc integrarea europeană și în contrapartidă, o creștere a celor care se uită către viitoarea Uniune euro-asiatică. Credeți că puteți convinge moldovenii să vă sprijine în această inițiativă?

Nicolae Timofti: Eu, vorbind despre această idee, am reușit, în primul rând, din perspectiva dezvoltării pe mai departe a Republicii Moldova. Când am acceptat ca să candidez la funcția de președinte, am făcut cunoștință cu programul Alianței și l-am acceptat așa cum este el prevăzut. Din considerentul acesta, eu sper că cetățenii vor înțelege acest program și cursul Republicii Moldova de mai departe. Și un popor cred că nu poate fi unit dacă nu are o idee comună. Noi am trăit în spațiul despre care vorbiți, un spațiu care se contrapune cu spațiul european. Eu, mai ales /pentru/ faptul că chiar și unele țări, aceeași Rusie, în discursurile pe care eu le urmăresc, tot caut /poduri/ de legătură cu Europa. Adică nu le este străină această idee nici cetățenilor Republicii Moldova, care gândesc altfel decât /pur/ asupra ideii europene. De aceea sunt convins că noi vom reuși, nu eu singur. Și am mai spus-o, că în Republica Moldova, unde este o republică parlamentară, conduc țara trei puteri: Parlamentul, Guvernul și președintele țării. Și numai în comun vom lucra în această direcție, să convingem cetățenii că calea aleasă este cea mai corectă la moment și pe viitor.

Vlad Țurcanu: Domnule președinte, exponenți ai clasei politice și ai societății civile, dar și analiști politici de la Chișinău, cred că alegerea dumneavoastră va aduce în politica de la Chișinău o liniște care nu mai exista demult. Totuși, cum credeți că veți reuși să aduceți echilibrul în cadrul clasei politice, pe de-o parte, în Alianța pentru Integrare Europeană, afectată de ani de dispute și care încă mai are de rezolvat o reașezare a algoritmului politic, pe de altă parte între coaliția de guvernare și opoziția comunistă, care iată, nu vă recunoaște legitimitatea și-și propune să continue să boicoteze ședințele legislativului?

Nicolae Timofti: În privința recunoașterii, vreau să explic că Curtea Constituțională s-a expus deja. Organ competent care poate să spună este președintele țării numit în funcție sau ales de parlament, legal sau ilegal. Deja a fost validată hotărârea parlamenului de a recunoaște alegerile care au avut loc în parlament. Și eu mă simt în cadrul legal, mă simt ca o personă care voi activa în limitele Constituției, din start, de când am fost ales, tot în limitele acestei Constituții. De aceea, discuțiile care sunt în jurul acestei întrebări, sau interpretări, mai bine zis, interpretarea de către comuniști, este opinia dumnealor. Însă eu m-am condus întotdeauna după lege; în cazul acesta, la bază este legea fundamentală a statului nostru. De altfel... o să ne conducem toți, trebuie să recunoaștem normele constituționale așa cum ele sunt. Și va fi ordine în țară atunci când oamenii se vor deprinde ca ei să respecte legea și să acționeze în limitele legii. În cazul acesta, dacă vorbim de guvernanță, de cei care guvernează țara, vorbim de opoziție, care critică sau au poziția lor; ei, tot la fel, trebuie să respecte Constituția. De aceea, în sensul acesta, eu sper ca pe parcurs, noi vom ajunge la situația când toți cetățenii se vor conforma legilor, inclusiv opoziția.

Vlad Țurcanu:  Agenda dumneavoastră este una ambițioasă, care merge de la combaterea corupției la combaterea sărăciei și aducerea acasă a moldovenilor plecați peste hotare. Cum vă propuneți să realizați acest lucru, având în vedere că atribuțiile pe care le deține președintele sunt totuși limitate?

Nicolae Timofti: De acord. Și nu cer lărgirea acestor împuterniciri. Eu, dimpotrivă, cred că pe parcurs se va discuta în privința competenței președintelui Republicii Moldova, dacă suntem o republică parlamentară, care vor fi competențele, dar până în acest moment, noi ne conducem după normele constituționale. Și a mai reieșit, când am făcut astfel de declarații, a reieșit din faptul că am acceptat programul guvernării. Tot ce am spus sunt idei ale programului și sper, dacă va fi realizat, noi o să realizăm ceea ce ne dorim și acolo este prevăzută și ridicarea bunăstării cetățenilor, care este egală cu lupta cu sărăcia. De altfel, toate aceste dezbateri care au avut loc până acum, probabil, se reduceau la neînțelegerea referitoare la funcția de președinte./lazard/ S-a terminat, acum toți trebuie să se liniștească, după cum ne-am și înțeles verbal, fără acte, cum se vorbește sau se pun întrebări, dacă am semnat eu un document cu Alianța referitor la relațiile noastre pe parcursul activității. Nu am semnat nimic, dar am convenit că ne liniștim toți și ne îndreptăm tot efortul, toată energia, spre a realiza acest program. Atunci vom fi înțeleși, probabil și de populația din Republica Moldova și de către partenerii noștri externi.

Vlad Țurcanu: Vă rog să vă referiți la o temă care presupun că vă este mai familiară, aceea de combatere a corupției. Aveți în vedere anumite acțiuni din poziția dumneavoastră de președinte, pentru ca o parte din corupția care domină instituțiile statului să fie eradicată?

Nicolae Timofti: Da. Nu sunt primul care afirm că, într-adevăr, Republica Moldova, nivelul corupției este înalt și de acest fenomen sunt afectate toate structurile statale, cu regret și cu durere o spun, inclusiv și justiția. Dar luând în considerație că justiția este acea instituție în stat care trebuie să asigure legalitatea și încrederea cetățenilor în funcționarea legilor și aplicarea lor corectă, obligatorie, vom întreprinde măsuri de a întoarce credibilitatea cetățenilor în justiție, asta, prin măsărurile de asigurare a independenței judecătorului, prin ridicarea salariilor, prin aplicarea corectă a principiului de imparțialitate și vom întreprinde măsuri, probabil, de a face o curățenie în sistemul judecătoresc. Eu acest lucru îl cunosc bine, starea de lucruri o cunosc bine și vă asigur că vor fi întreprinse unele măsuri, în primul rând, în această direcție. O să-i conving pe colegii noștri, pe toți, că noi suntem permanent în vizorul cetățenilor, nu este greu de făcut lucrul acesta, de a-i convinge. Eu îi cunosc, în sensul psihologiei lor și ei așteaptă numai să fie ridicat salariul, să poată trăi o viață decentă. Asta trebuie să o facă cu susținerea statului, dar nu a altor structuri din afara organelor statale. Și în felul ăsta, noi o să reușim, nu numai cu judecătorii, dar și cu lucrători ai procuraturii, organelor de interne, aici trebuie lucrat./eradu/ Și vreau să vă mai spun, opinia mea este că dacă cetățenii Republicii Moldova vor fi educați corect și ei vor avea încredere că toate drepturile lor pot fi apărate în cadrul legal, fără să dea mită, fiindcă o parte de mită le aparține și cetățenilor, care ei vin cu inițiativa și caută ca prin aceste mijloace să-și rezolve unele probleme, folosind slăbiciunea structurilor de stat, dar e clar că foarte mult depinde de funcționarul care acceptă. Noi trebuie să lucrăm cu selectarea /unor/ astfel de oameni, ca ei să nu accepte orice propunere de felul ăsta. Ei trebuie să lucreze în limitele legii. Este posibil, eu vă spun.

Vlad Țurcanu: Domnule președinte, vorbeați despre faptul că nu veți solicita mai multe prerogative pentru președinte, dar veți pleda pentru o reformă constituțională și dacă da, în ce puncte ale Legii supreme?

Nicolae Timofti: Când am discutat cu reprezentanții Alianței, eu aș vedea necesar ca să se concentreze asupra problemei de modificare a Art. 78, și partidele care se află la guvernare, și opoziția, împreună. Să vină cu propuneri, ca să deblocheze situația; să se modifice Art. 78 în așa fel ca el să fie aplicabil în orice situație, fără a bloca alegerea președintelui. Dar ca să nu fie învinuită puterea de asta, că își face legi pentru dânsa, ar fi normal ca modificările care vor fi făcute să fie aplicate după expirarea mandatului acestui parlament.

Vlad Țurcanu: Domnule președinte, vrem să reușim să trecem în revistă și alte chestiuni care ar urma să fie în vizorul dumneavoastră, în calitate de președinte. Ce părere aveți despre soluțiile juridice pentru evenimentele din 7 aprilie 2009?

Nicolae Timofti: La această întrebare eu nu pot să va dau un răspuns la moment, deoarece această întrebare nu mi-a pus-o nimeni, sunteți primul care mi-o înaintați și eu trebuie ca să studiez problema la nivelul președintelui țării. Ca președintele Consiliului, am avut, tangențial, /am/ examinat comportamentul unor judecători în acea perioadă și este o hotărâre adoptată de către Consiliu în acest sens. De aceea eu cred că acum este prea devreme ca eu să încep discuții sau să mă expun pe marginea acestei probleme atât de complicate, care se află în procedură de examinare de către organele procuraturii /.../.

Vlad Țurcanu: Dar veți urmări acest subiect?

Nicolae Timofti: Eu sunt obligat să urmăresc toate problemele din stat. După inaugurare, o să intru în funcțiune, sunt obligat. Cum voi reuși aceasta, e altă problemă, dar să știți că o să depun toate eforturile ca să rezolv problemele. Știți, este o problemă foarte complicată, după părerea mea. Eu tot timpul am fost de părere să creăm condiții organelor competente, în cazul acesta, când vorbim de organele de anchetă, să le dăm posibilitatea ca ei să-și facă datoria, profesionist și liniștit, fără presiuni.

Vlad Țurcanu: Cum vedeți rezolvarea conflictului transnistrean, dle președinte? Aveți o abordare specială?

Nicolae Timofti: În afară de cele care sunt în formatul 5+2, eu nu cunosc. Dar vă spun /un lucru/: cred că este o dorință, nu numai a președintelui țării, dar a fiecărui cetățean, ca problema să fie rezolvată, pe cale pașnică, în primul rând, în cadrul unui dialog. Și sunt gata să stau la masa dialogului cu oricine de care depinde rezolvarea acestei probleme. Eu, când o să mă consult cu consilierii, cu Ministerul de Externe, cu persoanele competente, o să iau o poziție pe care o să o expun public. Dar eu vă spun, nu văd altă cale decât cea pașnică. Și noi trebuie să convingem cetățenii de pe ambele maluri că trebuie să trăim în pace și să construim poduri, peste care ne vom mișca liber, unul /către/ altul și vom întoarce încrederea unul în /celălalt/, că facem parte din poporul aceluiași stat, și noi trebuie să făurim împreună, în interesul nostru comun.

Vlad Țurcanu: Dle președinte, după integrarea europeană, între prioritățile politicii externe, ați menționat cele două state vecine, Ucraina și România. Cum vedeți relația cu Bucureștiul, în condițiile în care anumite forțe politice întrețin suspiciunile despre o agendă ascunsă a României în Republica Moldova?

Nicolae Timofti: Da, eu ascult și - știți, sunt niște opinii ale unor politicieni, ale unor comentatori politici, dar noi o să reieșim din realitățile în care ne aflăm. Și sunt convins că relațiile cu România trebuie să fie cele mai apropiate și cele mai strânse, fiindcă la rădăcina relațiilor noastre stau o istorie aparte, o cultură comună, avem multe în comun. Avem multe /lucruri/ apropiate și cu Ucraina, care este vecină și avem cetățeni care trăiesc în Ucraina, de origine de-a noastră, și invers, sunt ucraineni care trăiesc la noi și pe parcursul anilor, ca cetățean simplu, nu am simțit că este vrajbă sau este neînțelegerea aceasta despre care se discută la nivel politic. Dar este o liniște și chiar o conviețuire normală. Eu singur /.../ cândva o să vorbim despre - și am vorbit deja - despre istoria familiei mele, părinții sunt la sud, din Cantemir, dar am nimerit în raionul Florești, în satul Ciutulești, în anumite condiții, după aceea a fost deportată familia bunicului după tată și a fost nevoit, când să se întoarcă, nu avea dreptul să fie mai aproape de 250 de km de locul de baștină. Și a nimerit în Ciutulești. Acolo m-am născut eu și sora mai mare. Fratele și două surori gemene s-au născut în Prodănești, sat ucrainean, unde am trăit și țin minte chiar și primele cuvinte din limba rusă - se vorbea rusește - pe care le-am pronunțat cu copiii cu care mă jucam. Și am avut vecini foarte buni, chiar acolo mi se pare că părinții și cumătrii -...- ucraineni și asta este absolut normal, tăiesc oamenii liniștiți. Dacă nu se împlică politicul, oameni trăiesc liniștiți și în înțelegere. Și eu sunt convins că așa trebuie să procedăm și altă cale nu văd. Conflictele întotdeauna nu duc la bine și sunt un om împăciuitor, sper că o să reușim împreună.

Vlad Țurcanu: Revenind la relația cu Bucureștiul, inițiativele de cooperare politică, economică, culturală care s+au lansat de la Chișinău i București vor fi susținute de către dvs?

Nicolae Timofti: Desigur. Nu văd altă cale. Printre altele, vreau să spun, primul care m-a felicitat a fost domnul Băsescu. Apoi a fost colegul din Ucraina, domnul Ianukovic, și din Ungaria domnul prim-ministru Viktor Orbán. De la Șaakașvili am primit o felicitare, n-am vorbit direct. Dar eu sunt convins că conducătorii popoarelor, ei doresc mai ales cu vecinii să trăiască în pace și în liniște și să apropie cât mai mult în plan politic, economic, social, cultural și eu o să fac tot posibilul ca noi să ne apropiem. Chiar, iată, la întrebarea prevedentă, eu vreau ca fiecare cetățean din Republica Moldova, de orice origine, să-și cunoască originile în primul rând, să-i dăm posibilitatea ca el să-și cunoască limba, istoria propriului popor și noi, ca băștinași, în primul rând trebuie să ne cunoaștem, trebuie să ne respectăm, să trăim cu demnitate că avem o proveniență, avem o cultură și să nu diminuăm cumva dreptul altor popoare. Și în această armonie noi vom făuri împreună, dar la baza statalității noastre în ziua de astăzi trebuie să fie recunoașterea propriei cetățeniei, să pornească de la faptul că omul este cetățean al Republicii Moldova și el lucrează pentru Republica Moldova, indiferent că este rus, ucrainean, găgăuz, bulgar. Nu importă originea, importă că este cetățean și el trăiește în acest stat și trebuie să se mândrească cu faptul că trăiește în Republica Moldova și o reprezintă.

Vlad Țurcanu: Domnule președinte, unde veți face prima vizită oficială externă, având în vedere că deja ați primit niște invitații verbale?

Nicolae Timofti: Eu, așa, discutând cu colegii din Alianță, doresc să fac prima vizită la Bruxelles, apoi cred că va fi România, Ucraina, Rusia. Aici, de acum, ne-am înțeles, independența, ce posibilități au; invitații verbale, cum spusesem, le am din partea României și Ucrainei și dacă au venit primii de la România, cred că /.../ la România, dacă va fi Ucraina a doua, următoarea va fi Ucraina - dacă luăm consecutivitatea invitaților. De la Rusia încă nu am primit, în afară... Dar sper că o să avem contactele respective și sper ca noi să menținem relațiile bune pe care le avem, în limitele tratatului cu Rusia, fiindcă este un partener strategic, economic, puternic și avem tradiția noastră de relații cu Rusia, nu trebuie să respingem din start, să avem o poziție antagonistă, ci o poziție de prietenie, de recunoaștere reciprocă și să discutăm la acelaș nivel, că suntem parteneri egali, țări egale, cu drepturi egale, respectăm normele dreptului internațional. Eu așa văd comportamentul nostru și al oricărui alt stat, indiferent de misiunile sale, de puterea pe care o deține. În același timp, eu înțeleg ce înseamnă marea putere a Rusiei și marea putere a Germaniei, a SUA, a Chinei, dar noi să ducem dialogul de pe poziții egale, în interesul nostru personal, al statului nostru; e clar că și colegii parteneri ei vor promova interesele lor și după cum am spus-o, țările mari promovează o politică mare, iar țările mici, o politică deșteaptă, adică noi trebuie să fim înțelegători și să fim insistenți în apărarea intereselor noastre.

Vlad Țurcanu: Domnule președinte, vă mulțumesc foarte mult și vă urez mult succes.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău