Interviu cu Ion Iovcev, directorul Liceului de limbă română Lucian Blaga, din Tiraspol

  • 01 Februarie 2018 09:33
0%
00:00:00
00:00:00

Școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană așteaptă punerea în practică a prevederilor protocolului semnat la sfârșitul anului 2017 de Chișinău și Tiraspol, care se referă și la funcționarea celor opt instituții de peste Nistru.

Într-un interviu pentru Radio Chișinău, directorul Liceului Lucian Blaga din Tiraspol, Ion Iovcev, își exprimă speranța că va plăti o chirie mai mică pentru sediul școlii.

”În protocol se spune că va fi semnat un contract de chirie a clădirii pentru o perioadă de 10 ani, cu o plată simbolică de o mie de lei pe lună. Până acum plăteam 600 de mii de lei pe an. Care e situația acum? În anul 2018 încă nu am plătit pentru chirie dar ne-a sunat de la administrație și ne-au spus să nu ne grăbim cu plata. M-au sunat în seara zilei de 29 ianuarie și mi-au spus că se pregătește semnarea acestui contract din partea administrației locale”.

Dealtfel situația continuă să fie una în continuă degradare pentru populația românească din zonă avertizează Ion Iovcev, de la un an la altul tot mai puțini elevi sunt înscriși inclusiv în clasele cu predare în așa-numita limbă moldovenească.

”În teritoriu are loc o deznaționalizare absolută, un genocid față de populația băștinașă românească, cum o numesc ei moldovenească. În satele moldovenești dispar clasele moldovenești. În satul Caragaș, în care locuiesc și în care am activat mulți ani, în clasa a X-a sunt doar patru copii, două fete și doi băieți. În clasa a XI-a, sunt opt copii, iar pentru anul de învățământ 2017-2018 nu au niciun elev în clasa întâi. Un sat în care până la 1964 nu era niciun elev care să învețe în limba rusă, azi în clasa I-a nu este niciun elev.

Totodată școlile cu predare în așa numita limbă moldovenească ei continuă să le păstreze doar pentru a fi distruse a noastre, cele 8  instituții românești. Cum vor dispărea cele românești vor dispărea și cele cu predare în așa numită limbă moldovenească. Ei nu au nevoie de ele. E un lucru trist- elevi de naționalitate română nu cunosc limba părinților. Chiar dacă vorbesc într-o ”limbă moldovenească” așa cum o laudă Vasile Stati, este ceva ieșit din comun.”

Amintim că, în noiembrie anul 2017, reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului au semnat patru decizii protocolare ce țin de funcționarea școlilor cu predare în limba română din stânga Nistrului, accesul fermierilor la terenurile agricole pe teritoriul controlat de separatiști, reluarea interconexiunii telefonice și apostilarea diplomelor eliberate de Universitatea din Tiraspol.

Interviul integral cu domnul Ion Iovcev va putea fi ascultat în Emisiunea Familia Diminescu de joi, 1 februarie începând cu ora 9.30.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:5,14 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău