INTERVIU | Constantin Cotimanis: Sunt un om care trece prin viața asta cu mare bucurie

  • 16 Decembrie 2022 17:16
0%
00:00:00
00:00:00

Actorul român Constantin Cotimanis s-a aflat în această săptămână la Chișinău, unde a avut o întâlnire cu admiratorii săi în cadrul seratei culturale ,,Întâlnirile TVR MOLDOVA”. Într-un interviu oferit în exclusivitate pentru „Radio Chișinău” acesta și-a exprimat dorința de a intensifica colaborarea cu teatre de la Chișinău, menționând că foarte curând îl vom putea vedea pe scena Teatrului Satiricus „Ion Luca Caragiale”. Artistul a mărturisit că își iubește meseria, iar emoțiile ce îi sunt transmite de către aceasta sunt exprimate prin „lacrimi de iubire”.

A fost apreciat de președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, drept „un clasic al cinematografiei, teatrului și televiziunii din România”, în timp îi înmâna premiul de excelență în cadrul Galei Premiilor UNITEM. Actor la Teatrul «Nottara» din București unde joacă rolul lui Philip în spectacolul „Totul e relativ” de Alan Aykbourn, rolul lui Kutuzov din „Război și pace”, rolul primarului din „Castelul” de Franz Kafka, dar și altele, Constantin Cotimanis este și un actor de film cunoscut, jucând în pelicule ca „Hotel de lux”, „Epicentru” sau „Lacrimi de iubire”. 

- Cum vă simțiți la Chișinău? Ce ați reușit să vedeți, pe cine ați reușit să întâlniți?

- Am reușit să-l întâlnesc și de abia așteptam să-l reîntâlnesc pe Sandu Grecu, prietenul meu.

- Cine este Sandu Grecu pentru dvs.?

- Pentru mine Sandu Grecu reprezintă teatrul din Republica Moldova. Atât am cunoscut. Am mai trecut și pe la Teatrul „Mihai Eminescu” acum niște ani, invitat fiind de Ziua Europei, cu un recital de poezie. Am venit împreună cu Maria Casandra Hauși și Ionuț Marinescu-Țârlă.

- Vreau să vă felicit pentru premiul pe care l-ați obținut în cadrul Galei UNITEM și să constat că sunteți un actor iubit și la noi în țară. Cum vedeți lumea artei în Moldova, cu precădere lumea teatrală?

- Lumea teatrală n-am avut timp să o cunosc. Am văzut un spectacol sau două. Am văzut o repetiție generală a unui spectacol, când am fost de Ziua Europei și la TVR, pare-mi-se. De fapt, lumea teatrală din Moldova la mine se scurge prin domnul Ion Grosu, care îmi este coleg la Teatrul «Nottara». E o minune de băiat.

Gândul meu pe viitor este să joc pe scena Teatrului «Satiricus». Am vorbit cu Sandu Grecu și asta se va întâmpla cât de curând împreună cu soția mea, Iulia Dumitru, mare actriță. Joacă rolul Kyra Kyralina din filmul lui Dan Pița. Vom veni să jucăm împreună la Chișinău.

- Ați anticipat întrebarea mea. V-ar plăcea să colaborați cu instituțiile de la noi din țară?

- Voi colabora și o voi face cu mare, mare plăcere.

- Nikole Kidman spunea că trăiește emoții intense atunci când interpretează un rol, motiv pentru care este mai puțin emotivă în viața de zi cu zi. Dvs. cum vă raportați la această idee?

- Cucoana a zis bine. Are dreptate. Apropo, de interpretat un rol, după mult timp mi-am dat seama că eu nu interpretez, eu trăiesc. Eu îmi trăiesc rolurile, dar nu cu patima să-mi ia Dumnezeu mințile. Eu fac radiografii ale personajelor și le trăiesc și le iubesc oricât de negative ar fi ele, pentru că le descopăr și un om pe care l-ai descoperit este un om pe care trebuie să-l iubești.

- Prin rolurile pe care le jucați, vă descoperiți și pe Dvs.?

- Toate rolurile pe care le-am făcut și le voi face, le voi face prin prisma experienței mele de viață. Nu sunt „cai verzi pe pereți”. Suntem atât de diferiți unii de alții, încât trebuie să ținem cont, zic eu, în meseria noastră de experiența personală. Nu luăm din experiența altora, luăm din ce am citit..., dar și cartea, atunci când o citim, este ca și cum am fi scris-o noi. Deci, actoria este o chestie de experiență personală.  

- Atunci când faceți repetiții, aveți doar „Lacrimi de iubire”?

- Nu am doar lacrimi de iubire. Am lacrimi de emoție atunci când reușesc, atunci când relația mea artistică cu partenera, partenerul de scenă este una înfloritoare. Atunci sunt lacrimi de iubire față de meseria pe care o am.

- Ce vi se pare mai dificil la interpretarea unui rol?

- Nu m-am gândit niciodată la asta. Eu nu am o meserie dificilă. Eu am o meserie pe care o iubesc. Dacă era o meserie grea, dacă eu aș fi făcut-o cu greutate, aș fi renunțat. Mie îmi plac lucrurile care se lămuresc. Și dragostea este un chin, dar este un chin plăcut, iar dragostea mea față de meserie este un chin plăcut.

- Sunteți un om sau un actor, decideți dvs., împlinit?

- Bine că ai adăugat asta (n.r. „împlinit”). Am crezut că vrei să zici că omu-i om și actorul e un soi de animal deosebit. Sunt un om. Atâta tot. Împlinit, neîmplinit, nu-mi pasă. Sunt un om care trece prin viața asta cu mare bucurie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău