INTERVIU | Ala Tocarciuc: Măsurile de carantină anunțate ieri nu sunt suficiente pentru combaterea COVID-19. Autoritățile au cochetat cu pandemia – o greșeală fatală ce s-a soldat cu agravarea situației

  • 02 Aprilie 2021 14:07
INTERVIU | Ala Tocarciuc: Măsurile de carantină anunțate ieri nu sunt suficiente pentru combaterea COVID-19. Autoritățile au cochetat cu pandemia – o greșeală fatală ce s-a soldat cu agravarea situației

Măsurile de carantină anunțate ieri de autorități nu sunt suficiente pentru combaterea pandemiei de COVID-19 și ar fi trebuit impuse încă în luna decembrie a anului trecut, atenționează experta în sănătate publică, Ala Tocarciuc, în cadrul unui interviu pentru Radio Chișinău. Urmărind cu atenție acțiunile autorităților, experta constată că acestea „au cochetat cu pandemia” – o greșeală fatală ce s-a soldat cu agravarea situației în prezent. Este nevoie de o carantină generală de cel puțin două săptămâni în capitală, care a devenit cel mai mare focar de infecții, a recomandat Ala Tocarciuc, intervievată de Cristina Popușoi.

  • Doamnă Ala Tocarciuc, ce presupun aceste măsuri anunțate ieri de autorități?

Această Comisie Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a adoptat o decizie în care sunt câteva nivele de măsuri restrictive. Primul set de măsuri sunt acele care sunt deja stipulate și țin de competența Comisiei Naționale, iar cele din setul doi se referă la comisiile teritoriale de situații excepționale. Dacă analizăm măsurile adoptate de CNESP, înțelegem desigur că nu sunt suficiente și ar asigura doar un rezultat parțial. În anexa doi, privind carantina în localitățile în care incidența bolii este foarte mare, se cere ca acele comisii teritoriale, în cazul nostru ar fi comisia pentru orașul Chișinău, să decidă mai departe ce măsuri se adaugă la cele centrale: se instituie carantină la 100 % sau la jumătate. Mai trebuie o decizie. Deci, este doar un prim pas din partea autorităților naționale și se mai cere un pas din partea autorităților locale.

  • Cât de eficiente sunt aceste restricții enunțate de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică?

Situația privind incidența îmbolnăvirilor de COVID-19 se consideră una bună, dacă timp de două săptămâni, în localitatea respectivă sau în țara respectivă nu sunt mai mult de 100 de pacienți la o populație de 100 000 sau un bolnav la 1000 de locuitori. Dacă noi am avea 1 pacient la 1000 timp de două săptămâni, atunci noi am avea o situație bună, am putea spune că avem pandemia sub control: toată lumea își trăiește viața, merge la muncă iar spitalele nu sunt supraaglomerate.

„În aceste condiții, dacă orașul Chișinău ar fi fost în Germania de exemplu, era închis în carantină strictă demult”

În condițiile noastre, în prezent, tabelul cu incidența arată că cel mai mic indice era de 335 de bolnavi la 100 000 de locuitori în două săptămâni. A fost cea mai mică incidență. Cea mai mare era în Chișinău 1437 de bolnavi la o populație de 100 de mii. În aceste condiții, dacă orașul Chișinău ar fi fost în Germania, de exemplu, noi eram închiși în carantină strictă demult. Aceste reguli nu sunt doar pentru Republica Moldova. Sunt niște reguli generale, epidemiologice, care au un singur scop: să micșoreze numărul de îmbolnăviri. Oamenii trebuie să înțeleagă: dacă nu respectăm regulile sunt rudele noastre care pot să moară, pentru că ele se îmbolnăvesc.

”În Republica Moldova s-a încercat să se cocheteze cu pandemia„

Situația noastră este una critică și situația nu este critică de ieri. Trebuiau aplicate măsuri severe, cu restricții încă în decembrie 2020. În Republica Moldova s-a încercat să se cocheteze cu pandemia, ceea ce este greșit. Au venit tulpini noi, zilnic mor peste 40 de oameni, dar cred că sunt și mai multe decese, dar noi nu cunoaștem cifrele reale.

  • Doamnă Tocarciuc, dacă vorbim despre orașul Chișinău, unde spuneați că există un număr mare de infectări, ce măsuri trebuie să se mai adopte ca să îmbunătățim situația epidemiologică?

Cred că avem nevoie de carantină generală în Chișinău pentru cel puțin 14 zile. Având un număr atât de mare de infectări, capitala este un fel de focar pentru toată republica, noi pur și simplu răspândim virusul în toată țară, că nu se întâmplă invers.

Vine Paștele și o să vrem să-l sărbătorim și nu vom putea. Două săptămâni de carantină în Chișinău vor îmbunătăți situația în toată țara. Acest virus răspunde la niște reguli care pot fi respectate. E demonstrat în toată lumea, noi nu o să descoperim America.

„Două săptămâni de carantină în Chișinău vor îmbunătăți situația în toată țara”

  • În cazul în care vom continua în aceleași ritmuri, fără o carantină generală, credeți că am putea să marcăm Paștele într-o atmosferă cât de cât relaxată?

Nu avem șanse, judecând după numărul de îmbolnăviri și alte aspecte. Avem tulpini noi, care afectează foarte mult oamenii tineri. Durata bolii s-a dublat. „Prăbușirile” vin în a 14 sau a 16 zi de boală. Oamenii nu stau în spital doar zece zile, dar 3-4 săptămâni. Înainte circulația pacienților în spitale era mult mai rapidă, acum e mai lentă. Spitalele vor fi arhipline, oamenii care vor fi bolnavi vor rămâne acasă. Și imaginați-vă, că fiecare a patru sau a cincea familie, o să aibă în casă un bolnav grav de COVID-19, pe care nu o să-l poate duce la spital. Credeți că cineva va dori să sărbătorească Paștele în asemenea condiții?

Dacă astfel de măsuri simple ca restricțiile de circulație și două săptămâni să fim un pic organizați și să ne ajutăm unii pe alții ca să rupem lanțul îmbolnăvirilor ne ajută, de ce să nu facem asta? De ce? Nu o să murim de foame. Credeți-mă. Oamenii în Moldova se ajută reciproc. Dacă stăm acasă două săptămâni ca să rupem lanțul îmbolnăvirilor nu o să moară nimeni de foame.

Fiecare a patru sau a cincea familie, o să aibă în casă un bolnav grav de COVID-19, pe care nu o să-l poată duce la spital. Credeți că cineva va dori să sărbătorească Paștele în asemenea condiții?

Uitați-vă ce se întâmplă acum în Ucraina, alături de noi. Ei au aceleași tulpini.  Uitați-vă ce se întâmpla la Odessa, la Ivano-Frankivsk. Sunt niște realități în jurul nostru care ne arată evoluția virusului. Nu e sumbru, nu e ceva ce vrem noi să desenăm, sunt niște realități.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău