Interviu | Ala Tocarciuc: „În situația R. Moldova, care are un nivel de vaccinare foarte redus, nu există altă soluție decât carantina pentru cel puțin zece zile”

  • 21 Octombrie 2021 15:56
Interviu | Ala Tocarciuc: „În situația R. Moldova, care are un nivel de vaccinare foarte redus, nu există altă soluție decât carantina pentru cel puțin zece zile”

În Republica Moldova există o transmitere comunitară rapidă a unei tulpini contagioase a COVID-19, fapt ce duce la creșterea numărului de infectări. Experta în sănătate publică Ala Tocarciuc consideră că ar putea exista chiar un mix de tulpini, care fac boala mult mai periculoasă. Într-un interviu pentru Radio Chișinău, ea a declarat că în condițiile unei rate de vaccinare scăzute, ca în Republica Moldova, singura șansă de a opri acest val de îmbolnăviri este introducerea carantinei pentru cel puțin zece zile.

-Doamnă Tocarciuc, care sunt motivele unui număr tot mai mare de infectări cu COVID-19 în ultimele zile?

Motivul principal este că suntem în pandemie și avem o transmitere comunitară activă a unei tulpini foarte contagioase de COVID-19. Noi presupunem că avem tulpina Delta, dar nu cunoaștem în realitate care sunt tulpinile. Ar putea să fie un mix de tulpini și acest mix ar putea să determine creșterea rapidă a infectărilor. Acestea cresc acum mult mai repede decât în valurile precedente ale pandemiei.

-Cum am putea să oprim răspândirea acestor noi tulpini, care sunt, potrivit medicilor, mult mai virulente?

Vor mai exista tulpini noi, acestea nu sunt ultimele tulpini ale virusului. Pe termen mediu și lung ne poate ajuta să oprim răspândirea bolii doar vaccinarea. Pe termen scurt, adică imediat, ne poate ajuta doar introducerea unor noi restricții, ceea ce înseamnă că toți trebuie să poarte mască, cine poate lucra de acasă – să o facă, să nu se iasă din case fără o nevoie esențială. Ar trebui să acceptăm această situație și să nu ieșim din case în următoarele două săptămâni, dacă nu avem nevoi stringente. Doar în  acest mod putem rupe aceste lanțuri de transmitere. Dacă începem să stăm în case de duminică, de exemplu, atunci toți cei infectați vor avea cu siguranță simptome săptămâna viitoare și vor ajunge la medic, și cei pe care o să-i infecteze mai departe, o să ajungă la medic peste încă o săptămână. Respectiv, fiind izolați, se vor molipsi mai puțini oameni și ritmul de îmbolnăvire va fi în scădere. Fără astfel de măsuri, nu știm cum am putea opri acest val acum.

-Ce scenarii sunt posibile: vom avea mai multe infectări sau totuși exista șansa ca numărul acestora să scadă?

Noi acum nu avem niciun motiv să spunem că în Republica Moldova COVID-19 va bate în retragere. Această tulpină agresivă dă peste 6000 de infectări la 100 000 de oameni în 7 zile. Vedem astfel de manifestări ale virusului în mai multe țări, în special în țările cu un nivel redus de vaccinare, unde este mare nu doar numărul de infectări, dar și numărul de internări la terapie intensivă și numărul de decese. Noi suntem pe la mijloc: adică avem circa 3000 de infectări la 100 000 de locuitori, în 7 zile. Infectările vor mai crește și vor crește destul de repede. În Republica Moldova sunt câte 300 de spitalizări zilnic, iar Ministerul Sănătății a anunțat că mai poate disponibiliza 1000 de paturi pentru bolnavii de COVID-19. Aceasta ar însemna că mai putem spitaliza oameni până la sfârșitul acestei săptămâni. Și ce facem după aceea cu bolnavii? Nu vom avea paturi și nici nu mai avem rezerve. Trebuie să facem ceva pentru a micșora numărul celor care vor avea nevoie de spitalizare. În situația Republicii Moldova, care are un nivel de vaccinare foarte redus, nu există altă soluție decât carantina pentru cel puțin zece zile, ideal două săptămâni. Chiar dacă am aplica carantina de duminica, săptămâna viitoare încă vom fi într-un val înalt al îmbolnăvirilor. Abia peste două săptămâni vom simți că numărul îmbolnăvirile scade.  Dacă aplicăm carantina, vor scădea îmbolnăvirile, dacă nu facem nimic, infectările vor continua să crească foarte repede.

Dacă autoritățile nu introduc noi restricții, ce pot face cetățenii să se protejeze de virus și să oprească răspândirea lui?

Cetățenii pot doar să se protejeze. Fiecare om să-și asume responsabilitatea și să aibă grijă de el și de familia sa. Să nu iasă din casă fără mască, să se spele pe mâini și să folosească dezinfectant de fiecare dată când intră sau iese din spații publice, să mențină distanța socială și să nu meargă în aglomerări umane fără protecție, pentru că se expune unui risc enorm: risc de îmbolnăvire, dar și risc de a nu avea acces la asistență medicală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău