Interpretarea eronată a raportului Kroll 2 și nota de plată reală pentru frauda bancară (Mold-street.com)

  • 08 Iulie 2019 15:02
Interpretarea eronată a raportului Kroll 2 și nota de plată reală pentru frauda bancară (Mold-street.com)

Afirmațiile că s-a furat echivalentul a circa trei miliarde și nu un miliard de dolari SUA au la bază informația din raport potrivit căreia valoarea totală a creditelor contractate de firmele din grupul lui Ilan Șor în intervalul 2012-2014 a fost de 2,9 miliarde de dolari, informează Mold-street.com.

Potrivit sursei citate, din Raportul Kroll 2 integral este greu de desprins care sume reprezintă nemijlocit proporțiile fraudei, având în vedere un set imens de cifre, în timp ce în Sinteza efectuată de companiile americane (Kroll și Steptoe & Johnson) și publicată de BNM încă în decembrie 2017 există o claritate mai mare.

Astfel, potrivit Sintezei, din cele 2,9 miliarde de dolari, „aproximativ 2,6 miliarde USD au trecut prin ”mecanismul principal de spălare a banilor” și aproximativ 2,0 miliarde USD au fost returnate în conturile celor trei bănci din Moldova”. Drept rezultat, avem o valoare de aproximativ 600 milioane dolari, care „par să fi fost furate după ce au trecut prin mecanismul sus-numit, fiind disipate spre alte destinații”.

Potrivit documentului, celelalte fluxuri de fonduri în valoare totală de aproximativ 300 milioane dolari au fost, de asemenea, urmărite până unde a fost posibil. Fondurile respective „au fost utilizate preponderent pentru rambursarea altor împrumuturi, însă o parte din ele ar putea fi adăugată la suma mijloacelor delapidate”. Prin urmare, afirmă Kroll „pierderea totală identificată a fost de cel puțin 600 milioane dolari și, potențial, de 900 milioane dolari”.

Totodată, anchetatorii Kroll precizează că „au fost identificate tranzacții finale, care au implicat fonduri în valoare totală de aproximativ 1,0 miliard de dolari SUA, provenite, cel puțin parțial, din credite presupuse frauduloase”. În același context este prezentată și destinația transferurilor, pe jurisdicții, în valoare totală de 1,0 miliard de dolari, provenind în totalitate sau parțial din împrumuturi frauduloase.

Citiți integral materialul pe Mold-street.com

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău