Interpol creează o bază de date ADN familiale pentru identificarea persoanelor dispărute

  • 01 Iunie 2021 18:25
Interpol creează o bază de date ADN familiale pentru identificarea persoanelor dispărute

O nouă bază de date creată de Interpol va face posibilă identificarea unei persoane dispărute prin compararea la nivel internațional a datelor genetice familiale, a anunțat organizația internațională de cooperare polițienească, relatează AFP.

''În absența unor identificatori precum amprentele digitale sau radiografiile dentare, ADN-ul este singurul mijloc de identificare a persoanelor dispărute care pot fi prelevate în cursul unor examene medicale sau dintr-un obiect personal precum o periuță de dinți'', a indicat într-un comunicat organizația internațională cu sediul în Lyon.

Aceste probe pot fi comparate cu profilul ADN al unui cadavru sau al unor rămășițe umane neidentificate pentru a găsi o concordanță, așa cum a făcut Interpolul din 2004 cu baza sa de date genetice.

''Dar în cazul în care nu este posibil să se obțină direct ADN-ul persoanei dispărute, cel al membrilor familiei sale (părinți, copii, frați) poate fi comparat'', prin intermediul acestei noi baze de date denumite I-Familia, a adăugat Interpol.

Părinții ''trebuie să își dea consimțământul pentru ca datele lor să poată fi utilizate pentru căutări internaționale''. Profilul lor ADN nu conține date cu caracter personal și este comunicat sub forma unui cod alfanumeric.

Dacă există o concordanță, notificările vor fi trimise țărilor care au furnizat materialul genetic provenit de la cadavrul neidentificat și profilurile ADN ale familiei.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:0,51 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău