Interfața care leagă creierul de computer ar putea fi testată pentru prima dată pe oameni

  • 17 Iulie 2019 15:22
Interfața care leagă creierul de computer ar putea fi testată pentru prima dată pe oameni

Proiectul Neuralink, ce dezvoltă o interfață care leagă creierul de computer, ar putea fi testat pentru prima dată pe oameni începând de anul viitor, a anunțat marți șeful său, Elon Musk, citat de AFP, potrivit Agerpres.

„Putem realiza o interfață creier-mașină completă", a declarat Musk, marți seară, în cadrul unui eveniment organizat la Academia de Științe din California unde miliardarul și membrii echipei Neuralink au susținut o prezentare a stadiului în care se află cercetarea lor.

Proiectul poate "realiza un fel de simbioză cu inteligența artificială", a precizat Musk.

Antreprenorul futurist, creatorul mașinii electrice Tesla și proprietarul SpaceX, susține că ceea ce el numește "dantelă neurală", o uniune între creier și computere, este o măsură esențială împotriva ''amenințării existențiale'' a inteligenței artificiale care, în opinia sa, reprezintă un pericol mai mare la adresa omenirii decât "pisicile domestice".

Neuralink a dezvăluit o primă versiune a unui senzor de dimensiuni extrem de reduse ce poate fi implantat în creier printr-o incizie minusculă realizată de un robot conceput special pentru această sarcină de înaltă precizie.

''Aceștia sunt electrozi minusculi pe care robotul îi implantează cu ușurință", a explicat Musk adăugând că mii de electrozi ar putea fi conectați în viitor la creier.

Pentru moment, obiectivul este acela ca o persoană să poată controla un telefon inteligent doar cu ajutorul gândurilor, însă tehnologia s-ar putea extinde în cele din urmă la alte dispozitive, cum ar fi uneltele robotizate.

"Are un potențial enorm", a estimat miliardarul care a adăugat că speră ''să îl putem implementa la un om înainte de sfârșitul anului viitor".

Potrivit unui neurochirurg din echipa Neuralink, una dintre primele aplicații ale acestei tehnologii este tratamentul afecțiunilor neurologice. Însă obiectivul pe termen lung este ca astfel de implanturi să fie îndeajuns de sigure, fiabile și simple încât să poată intra în câmpul chirurgiei elective, pentru persoanele care visează să confere creierului lor puterea unui computer.

Elon Musk estimează că astfel de implanturi vor fi în curând la fel de comune precum chirurgia oculară cu laser.

Musk a anunțat în 2017 înființarea proiectului Neuralink ce vizează dezvoltarea unei interfețe ce leagă creierul de computer, cu aplicabilitate în mai multe domenii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău