Intemperii în Cuba: Mii de persoane evacuate; zeci de infrastructuri afectate

  • 29 Mai 2018 19:41
Intemperii în Cuba: Mii de persoane evacuate; zeci de infrastructuri afectate

Regiunea centrală a Cubei a fost izolată din cauza ploilor abundente căzute în ultimele zile, care au provocat inundații și creșteri ale debitului râurilor în provinciile Villa Clara, Sancti Spíritus și Cienfuegos, de unde au fost evacuate peste 15.000 de persoane, potrivit surselor oficiale citate marți de EFE.

Circulația pe Autostrada Națională și pe principala șosea a insulei a fost întreruptă în aceste zone, la fel ca și circulația trenurilor și autobuzelor, informează surse din domeniul transporturilor. Potrivit Regiei feroviare a insulei, precipitațiile au provocat pagube însemnate infrastructurii, iar circulația trenurilor nu va fi reluată până la degajarea completă a rutei.

Aceste condiții meteo nefavorabile s-au menținut și luni după ce zona a fost afectată, la sfârșitul săptămânii, de furtuna Alberto, care a adus precipitații abundente în zona centrală și de vest a insulei.

Autostrada națională este închisă complet traficului la kilometrul 254, în Villa Clara, din cauza revărsării apelor râului Sagua la Grande, care au acoperit complet drumul. În provincia învecinată, Sancti Spíritus, la distanță de 350 kilometri est de Havana, stațiile meteo au înregistrat precipitații de 166 milimetri în ultimele 24 de ore.

Din orașele turistice Trinidad, Cabaiguán, Fomento și Yaguajay au fost evacuate aproximativ 6.000 de persoane din locuințe ca urmare a revărsării râurilor ale care ape au atins cote maxime. Numeroase culturi de banane, fasole și tutun au fost afectate de inundații, iar pământul este suprasaturat de apă.

În provincia de sud Cienfuegos, rafinăria de petrol situată în orașul omonim a suferit pagube importante din cauza intemperiilor, fiind inundate instalațiile responsabile cu pomparea țițeiului.

Ploile abundente au provocat un colaps la sistemul de tratare a reziduurilor de hidrocarburi, fapt ce a determinat deversarea a circa 12.000 metri cubi de ape impregnate cu țiței în golful Cienfuegos, impactul ecologic al acestui incident fiind în prezent evaluat de Ministerul Mediului.

Potrivit autorităților cubaneze, numeroase clădiri s-au prăbușit, au avut loc întreruperi ale furnizării de curent electric și peste 6.300 de persoane din municipiile Martí, Perico, Colón și Pedro Betancourt, cele mai afectate de intemperii, au fost transferate în adăposturi sigure.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău