Intemperii în Cuba: Mii de persoane evacuate; zeci de infrastructuri afectate

  • 29 Mai 2018 19:41
Intemperii în Cuba: Mii de persoane evacuate; zeci de infrastructuri afectate

Regiunea centrală a Cubei a fost izolată din cauza ploilor abundente căzute în ultimele zile, care au provocat inundaţii şi creşteri ale debitului râurilor în provinciile Villa Clara, Sancti Spíritus şi Cienfuegos, de unde au fost evacuate peste 15.000 de persoane, potrivit surselor oficiale citate marţi de EFE.

Circulaţia pe Autostrada Naţională şi pe principala şosea a insulei a fost întreruptă în aceste zone, la fel ca şi circulaţia trenurilor şi autobuzelor, informează surse din domeniul transporturilor. Potrivit Regiei feroviare a insulei, precipitaţiile au provocat pagube însemnate infrastructurii, iar circulaţia trenurilor nu va fi reluată până la degajarea completă a rutei.

Aceste condiţii meteo nefavorabile s-au menţinut şi luni după ce zona a fost afectată, la sfârşitul săptămânii, de furtuna Alberto, care a adus precipitaţii abundente în zona centrală şi de vest a insulei.

Autostrada naţională este închisă complet traficului la kilometrul 254, în Villa Clara, din cauza revărsării apelor râului Sagua la Grande, care au acoperit complet drumul. În provincia învecinată, Sancti Spíritus, la distanţă de 350 kilometri est de Havana, staţiile meteo au înregistrat precipitaţii de 166 milimetri în ultimele 24 de ore.

Din oraşele turistice Trinidad, Cabaiguán, Fomento şi Yaguajay au fost evacuate aproximativ 6.000 de persoane din locuinţe ca urmare a revărsării râurilor ale care ape au atins cote maxime. Numeroase culturi de banane, fasole şi tutun au fost afectate de inundaţii, iar pământul este suprasaturat de apă.

În provincia de sud Cienfuegos, rafinăria de petrol situată în oraşul omonim a suferit pagube importante din cauza intemperiilor, fiind inundate instalaţiile responsabile cu pomparea ţiţeiului.

Ploile abundente au provocat un colaps la sistemul de tratare a reziduurilor de hidrocarburi, fapt ce a determinat deversarea a circa 12.000 metri cubi de ape impregnate cu ţiţei în golful Cienfuegos, impactul ecologic al acestui incident fiind în prezent evaluat de Ministerul Mediului.

Potrivit autorităţilor cubaneze, numeroase clădiri s-au prăbuşit, au avut loc întreruperi ale furnizării de curent electric şi peste 6.300 de persoane din municipiile Martí, Perico, Colón şi Pedro Betancourt, cele mai afectate de intemperii, au fost transferate în adăposturi sigure.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chişinău
12,39 °C
ploaie ușoară
Umiditate:61 %
Vint:1 m/s
Fri
5 °C
Sat
4 °C
Sun
5 °C
Mon
7 °C
Tue
11 °C

Curs oficial BNM 27 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4362 0.0836
USD 17.8568 -0.0020
RON 4.0458 0.0206
UAH 0.7254 -0.0028
RUB 0.2727 -0.0005
Arhivă Radio Chișinău