Înțelegerea dintre ACUM și PSRM va fi încheiată dacă apar discuții despre federalizare, susține Iurie Reniță

  • 30 Iunie 2019 09:29
Înțelegerea dintre ACUM și PSRM va fi încheiată dacă apar discuții despre federalizare, susține Iurie Reniță

Dacă apar discuții despre federalizarea Republicii Moldova sau în momentul când se atentează la parcursul politic european al țării, înțelegerea politică temporară dintre blocul ACUM și PSRM va fi încheiată, susține fostul ambasador al R.Moldova la București, Iurie Reniță, actualmente președinte al Comisiei pentru politică externă și integrare europeană din Parlament.

Iurie Reniță declară, într-un interviu pentru Adevărul, că o majoritate tehnică parlamentară nu putea să fie făcută fără Igor Dodon, fiindcă liderul statului ar fi cel care influențează Partidul Socialiștilor.

„Pentru noi mesajul a fost foarte clar, eșecul unui mariaj între Plahotniuc și Dodon i-a obligat pe socialiști să dea curs discuțiilor cu noi, Blocul ACUM”, spune el.

Iurie Reniță consideră că Federația Rusă a acceptat această majoritate parlamentară din dorința de a se răzbuna: „În primul rând, pentru că Plahotniuc i-a tras pe sfoară cu Laundromatul, cu miliardele”.

Deputatul ACUM speră ca această majoritate parlamentară să dureze până când vor reuși să modifice sistemul. „Legile pe care noi le-am propus, socialiștii le-au acceptat. În primul rând, anularea votului mixt în prima lectură, acum a doua lectură. Intenția noastră este și a fost ca să demontăm sistemul oligarhic, să creăm cadrul legislativ”.

Iurie Reniță mai menționează că unii consideră că această înțelegere între blocul ACUM și PSRM ar putea să dureze până la un an. „După mine eu aș vedea-o șase luni”.

Referitor la federalizarea Republicii Moldova, Iurie Reniță afirmă că cea mai mică intenție sau tentativă de a impune pe agenda guvernamentală acest subiect va duce imediat la dispariția înțelegerii politice temporare între ACUM și PSRM.

„Nu suntem atât de naivi să nu ne dăm seama de realități. Dar socialiștii nu au majoritate. Întrerupem înțelegerea politică temporară dacă apar discuții despre federalizare sau în momentul când se atentează la parcursul politic european. Astea sunt două lucruri la care nu vom ceda”, a subliniat fostul ambasador.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău