Înțelegerea dintre ACUM și PSRM va fi încheiată dacă apar discuții despre federalizare, susține Iurie Reniță

  • 30 Iunie 2019 09:29
Înțelegerea dintre ACUM și PSRM va fi încheiată dacă apar discuții despre federalizare, susține Iurie Reniță

Dacă apar discuţii despre federalizarea Republicii Moldova sau în momentul când se atentează la parcursul politic european al ţării, înţelegerea politică temporară dintre blocul ACUM şi PSRM va fi încheiată, susține fostul ambasador al R.Moldova la București, Iurie Reniţă, actualmente preşedinte al Comisiei pentru politică externă şi integrare europeană din Parlament.

Iurie Reniţă declară, într-un interviu pentru Adevărul, că o majoritate tehnică parlamentară nu putea să fie făcută fără Igor Dodon, fiindcă liderul statului ar fi cel care influenţează Partidul Socialiştilor.

„Pentru noi mesajul a fost foarte clar, eşecul unui mariaj între Plahotniuc şi Dodon i-a obligat pe socialişti să dea curs discuţiilor cu noi, Blocul ACUM”, spune el.

Iurie Reniţă consideră că Federaţia Rusă a acceptat această majoritate parlamentară din dorinţa de a se răzbuna: „În primul rând, pentru că Plahotniuc i-a tras pe sfoară cu Laundromatul, cu miliardele”.

Deputatul ACUM speră ca această majoritate parlamentară să dureze până când vor reuşi să modifice sistemul. „Legile pe care noi le-am propus, socialiştii le-au acceptat. În primul rând, anularea votului mixt în prima lectură, acum a doua lectură. Intenţia noastră este şi a fost ca să demontăm sistemul oligarhic, să creăm cadrul legislativ”.

Iurie Reniţă mai menţionează că unii consideră că această înţelegere între blocul ACUM şi PSRM ar putea să dureze până la un an. „După mine eu aş vedea-o şase luni”.

Referitor la federalizarea Republicii Moldova, Iurie Reniţă afirmă că cea mai mică intenţie sau tentativă de a impune pe agenda guvernamentală acest subiect va duce imediat la dispariţia înţelegerii politice temporare între ACUM şi PSRM.

„Nu suntem atât de naivi să nu ne dăm seama de realităţi. Dar socialiştii nu au majoritate. Întrerupem înţelegerea politică temporară dacă apar discuţii despre federalizare sau în momentul când se atentează la parcursul politic european. Astea sunt două lucruri la care nu vom ceda”, a subliniat fostul ambasador.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
3,33 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:51 %
Vint:3,6 m/s
Wed
4 °C
Thu
1 °C
Fri
1 °C
Sat
0 °C
Sun
2 °C

Curs oficial BNM 22 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5542 0.0963
USD 17.6060 0.0550
RON 4.0921 0.0206
UAH 0.7257 0.0056
RUB 0.2851 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău