Integrarea R. Moldova în UE: viziuni diferite la Kiev și Tallinn

  • 30 August 2021 08:11
Integrarea R. Moldova în UE: viziuni diferite la Kiev și Tallinn

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a considerat inadecvată declarația președintelui estonian, Kersti Kaljulaid, potrivit căreia Ucraina va avea nevoie de cel puțin 20 de ani pentru a adera la Uniunea Europeană. Conform șefei statului estonian, nici Ucraina, nici Georgia și nici Moldova nu îndeplinesc cerințele de aderare la UE.

„Suntem dezamăgiți de astfel de declarații și le considerăm inadecvate. Am adus la cunoștința Ministerului de Externe al Estoniei și ambasadorului Estoniei în Ucraina poziția noastră. Credem că astfel de lucruri nu ar trebui să fie auzite de la prieteni și parteneri”, a spus Kuleba. „Cu puțin peste 20 de ani în urmă, țările occidentale pe același ton de mentorat le-au spus estonienilor, lituanienilor, letonilor că vor avea nevoie de 20-30 de ani pentru a se maturiza în UE și NATO... Nu știu ce a influențat-o în interviu, dar aceste declarații nu corespund naturii prietenoase a relațiilor noastre ", a spus Kuleba.

În cadrul aceluiași interviu pentru media ucraineană, președintele estonian a spus că UE ar trebui să fie mai îndrăzneață în extinderea frontierelor sale, oferind Kievului, Tbilisi și Chișinăului fie un nou format de lucru, ca pentru țări care aspiră să adere la UE, fie să meargă pe acordarea drepturilor depline - doar că această cale va solicita „mult timp ".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău