Instrumentarea cauzelor penale va avea loc în lipsa persoanei dacă aceasta se eschivează. Ministerul Justiție va expedia Guvernului proiectul de lege
-
25 Mai 2022 16:03
Ministerul Justiție va expedia la Guvern un proiect de lege care va permite instrumentarea cauzelor penale în lipsa persoanei dacă aceasta se eschivează de la acțiunile desfășurate de către organele de drept. Despre proiect a anunțat ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, într-o conferință de presă, transmite IPN.
„Cunoașteți că avem multe cazuri în care persoane față de care există bănuieli rezonabile că ar fi prejudiciat statul și ar fi furat banii cetățenilor au reușit să fugă în străinătate sau să se ascundă, sfidând legislația și organele de drept. Din acest motiv dosarele nu pot fi finalizate, iar persoanele nu pot fi trase la răspundere. Pentru a redresa situația, propunem mai multe soluții care ar permite înaintarea acuzării învinuitului aflat peste hotare”, a precizat ministrul.
Dacă persoana se eschivează de la urmărirea penală și fuge în altă țară, dar procurorul cunoaște locul aflării, acuzatorul se va adresa autorităților din statul respectiv pentru înaintarea acuzării. Ulterior, cauza va putea fi transmisă în judecată.
Un alt mecanism pentru înaintarea acuzării în lipsa învinuitului se referă la situația în care acesta a dispărut, nu se cunoaște locul aflării acestuia. „În situația respectivă, înaintarea acuzării în lipsa învinuitului și finalizarea urmăririi penale va fi efectuată de către un judecător de instrucție la solicitarea procurorului care va dispune finalizarea urmăririi penale în absența învinuitului, prezentând copia ordonanței de punere sub învinuire contra semnăturii apărătorului ales sau a celui care acordă asistență juridică garantată de stat”, a notat ministrul.
Finalizarea urmării penale în lipsa învinuitului va fi posibilă dacă sunt întrunite mai multe condiții. La examinarea demersului respectiv, judecătorul de instrucție nu se expune pe fondul cauzei și nici asupra vinovăției sau nevinovăției învinuitului ori asupra încadrării juridice a faptei ce i se impută. Rolul judecătorului de instrucție în acest proces este de a verifica că locul aflării învinuitului nu poate fi stabilit și au fost întreprinse măsurile de căutare a acestuia. Ulterior, va constata că fără a recurge la mecanismul de finalizare a urmăririi penale în absența învinuitului, urmărirea penală se tergiversează în mod nejustificat.
După emiterea sentințelor judecătorești de condamnare, în situația în care prin aceste sentințe se va dispune confiscarea bunurilor condamnatului, acest lucru va putea fi făcut.