Institutul pentru Studiul Războiului: Rușii vor încerca să-i înfometeze pe ultimii apărători din Mariupol / Trupele ucrainene de aici au deteriorat o forță rusă importantă, ce nu prea poate fi relocată

  • 22 Aprilie 2022 12:33
Institutul pentru Studiul Războiului: Rușii vor încerca să-i înfometeze pe ultimii apărători din Mariupol / Trupele ucrainene de aici au deteriorat o forță rusă importantă, ce nu prea poate fi relocată

Kremlinul a proclamat victoria în bătălia de la Mariupol, iar forțele rusești vor încerca să-i înfometeze pe apărătorii ucraineni rămași în uzina siderurgică Azovstal, în loc să o elibereze prin atacuri probabil costisitoare, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în evaluarea de joi noapte privind situația militară din Ucraina, scrie hotnews.ro.

Președintele rus Vladimir Putin și ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, au declarat că au câștigat bătălia de la Mariupol, în ciuda prezenței continue a forțelor ucrainene în Combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol.

În cadrul unei întâlniri televizate, evident o punere în scenă, Putin i-a ordonat lui Shoigu să oprească asalturile asupra uzinei pentru a limita pierderile, susținând că forțele rusești au capturat deja întregul oraș.

Kremlinul va transforma capturarea (încă incompletă) a Mariupolului într-o victorie majoră pentru a compensa nereușitele rusești din alte părți.

Trupele rusești din bătălia Mariupolului nu prea pot fi refolosite în altă parte

Este puțin probabil ca reducerea de către Kremlin a ritmului operațiunilor din Mariupol să permită desfășurarea unei puteri de luptă semnificative pentru a sprijini alte operațiuni ofensive în zilele și săptămânile următoare.

Declarațiile oficialilor americani potrivit cărora Rusia nu a retras încă o duzină de grupuri tactice de batalioane (BTG) din Mariupol, nu dezvăluie însă nici starea acestor forțe rusești, nici alte constrângeri privind utilizarea lor.

ISW a evaluat în mod constant că BTG-urile rusești au suferit pierderi mari în bătălia de la Mariupol, sunt degradate și este puțin probabil să dețină întregul lor efectiv (800-900 de oameni fiecare la capacitate maximă).

Ca și în cazul operațiunilor rusești din alte părți ale Ucrainei, raportarea numărului de BTG-uri fără un context și o analiză suplimentară a puterii de luptă a acestor unități nu reprezintă o evaluare utilă a forțelor rusești.

Trupele ucrainene au reușit să deterioreze o forță rusă substanțială în Mariupol

Deși este puțin probabil ca toate cele 12 BTG-uri raportate să fi fost implicate în luptele finale din jurul uzinei Azovstal, va fi nevoie de ceva timp pentru ca acele unități care au fost implicate în asalturile finale să se dezangajeze pentru a se redistribui în altă parte.

O parte din aceste forțe rusești vor fi necesare pentru alte câteva misiuni - inclusiv menținerea asediului uzinei Azovstal, securizarea restului Mariupolului împotriva oricăror ”buzunare” de forțe ucrainene rămase și a unor probabile acțiuni de partizanat și, eventual, redislocarea pentru a sprijini forțele rusești care mențin controlul asupra sudului Ucrainei.

Forțele rusești vor putea cu siguranță să redistribuie unele unități din Mariupol pentru operațiuni ofensive în altă parte - dar forțele ucrainene au reușit să țină în loc și să deterioreze o forță rusă substanțială, iar declarația de victorie a Kremlinului nu a eliberat în mod inerent o putere de luptă în valoare de 12 BTG-uri pentru alte operațiuni.

Concluzii cheie ale evaluării de la Institutul pentru Studiul Războiului

  • Este puțin probabil ca declarația de victorie a Kremlinului în Mariupol să permită desfășurarea unei puteri de luptă semnificative pentru a consolida operațiunile ofensive din estul Ucrainei în următoarele zile sau săptămâni.
  • Forțele rusești implicate în bătălia de la Mariupol sunt probabil puternic afectate, iar forțele ucrainene au reușit să blocheze și să degradeze o forță rusă substanțială.
  • Forțele Moscovei au continuat operațiunile ofensive în estul Ucrainei, dar au obținut doar câștiguri marginale.
  • Trupele ucrainene au continuat să oprească atacurile rusești în jurul orașului Izium.
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău