Institutul Kiel: Comerțul global suferă deja din cauza războiului

  • 07 Martie 2022 17:26
Institutul Kiel: Comerțul global suferă deja din cauza războiului

Aproape toate economiile văd deja o scădere a comerțului internațional, în urma perturbărilor generate de invazia Rusiei în Ucraina, conform unui raport publicat luni de Institutul Kiel pentru economie mondială din Germania, transmite Bloomberg.

Cel mai semnificativ impact asupra Rusiei vine în urma sancțiunilor, cu un declin al exporturilor estimat în februarie de 11,8%, față de ianuarie, notează Agerpres.

De asemenea, exporturile ar urma să scadă cu 3,9% în SUA, cu 2,8% în UE, și cu 3,8% în Germania, în timp ce China, care a raportat o creștere de 0,3% a exporturilor, ar putea fi afectată în viitor de rapida răspândire a variantei Omicron a coronavirusului, conform datelor Institutul Kiel.

"Cifrele din februarie ne dau un indiciu privind consecințele economice ale războiului din Ucraina. Majorarea controalelor vamale, pentru a verifica respectarea sancțiunilor impuse Rusiei, ar putea duce la întârzieri suplimentare în comerțul maritim", susține Vincent Stamer, director în cadrul Institutului Kiel.

Acesta a explicat că datele de la navele - container arată că în mare măsură Ucraina nu mai are acces la transportul maritim internațional. "Nicio mare navă - container nu a mai făcut escală în cel mai important port al țării, Odesa de la Marea Neagră, din 24 februarie, când a început invazia", arată datele Institutul Kiel.

Și Fondul Monetar Internațional a avertizat că: "războiul și sancțiunile asociate vor avea de asemenea un impact sever asupra economiei mondiale", apreciind că actuala criză creează un șoc negativ pentru inflație și pentru activitatea economică, într-un moment în care presiunea prețurilor era deja ridicată. Pe întreg globul va fi resimțit șocul prețurilor, iar autoritățile trebuie să ofere sprijin fiscal pentru gospodăriile sărace pentru care alimentele și combustibilul reprezintă o proporție mai ridicată din cheltuieli. Pagubele economice vor crește dacă războiul se extinde, consideră FMI. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău