Instituțiile UE vor intensifica sprijinul acordat statelor din Parteneriatul Estic

  • 17 Iunie 2021 14:12
Instituțiile UE vor intensifica sprijinul acordat statelor din Parteneriatul Estic
foto: consilium.europa.eu

Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate au prezentat o strategie comună privind relațiile UE cu Rusia în care se arată că instituțiile europene își propun să consolideze relațiile cu statele membre ale Parteneriatului Estic, precum și cu toți ceilalți vecini ai UE, transmite MOLDPRES.

Într-un comunicat de presă al Comisiei Europene se arată că pentru a contracara încercările Rusiei de a submina interesele UE, instituțiile europene vor intensifica sprijinul pentru partenerii din Est, lucrând pentru a atinge întregul potențial al Parteneriatului Estic. „Rusia provoacă adesea și subminează dreptul internațional și principiile cheie ale OSCE și ale Consiliului Europei la care s-a angajat. Încearcă să influențeze, să intervină și să destabilizeze UE și statele sale membre, precum și țările din Parteneriatul Estic. De asemenea, Rusia folosește represiunea politică, inclusiv prin nerespectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, pentru a păstra ordinea politică și economică actuală din țară”, se spune în comunicat, potrivit sursei citate.

Ca urmare, instituțiile europene își propun să consolideze relațiile cu statele membre ale Parteneriatului Estic, precum și cu toți ceilalți vecini ai UE.„ Viitorul Summit al Parteneriatului va fi o ocazie importantă pentru a crea această agendă comună post-2020”, precizează sursa citată.

Într-o declarație comună a miniștrilor de externe ai Ucrainei și Georgiei, din 14 ianuarie 2020, se arată că summitul Parteneriatului Estic 2021 trebuie să conducă la deschiderea noilor perspective de aprofundare a dialogului politic și cooperării economice și sectoriale cu UE pentru cei trei parteneri asociați la Uniunea Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău