Instituirea stării de urgență – între interes de partid și criză sanitară de proporții

  • 02 Aprilie 2021 08:26
Instituirea stării de urgență – între interes de partid și criză sanitară de proporții

Replici tăioase între deputați după instituirea stării de urgență. În timp de PAS acuză PSRM că ar fi instituit stare de urgență pentru a amâna dizolvarea Parlamentului, socialiștii spun că au făcut-o la recomandarea președintelui Sandu, care a cerut, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, decretarea stării de urgență. De cealaltă parte, deputații Platformei DA și cei ai PDM spun că țara a devenit ostatica celor 2 formațiuni politice, PAS și PSRM, care se războiesc între ele, notează IPN.

Deputații nu încetează să se acuze reciproc de incapacitatea de a-și asuma responsabilitatea pentru criza pandemică. Reprezentanții PAS, spun că solicitarea Guvernului de a institui stare de urgență a fost total deplasată în lipsa unui plan concret de măsuri anticriză.

„Am fost martorii unui spectacol, ne-au vorbit frumos despre salvarea vieții oamenilor, întâmplător sau nu, Constituția interzice dizolvarea Parlamentului pe durata stării de urgență. Din dorința de a păstra viu acest Parlament, s-a venit cu inițiativa de a decreta stare de urgență tocmai pe 60 de zile”, a spus deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.

De cealaltă parte, socialiștii pasează responsabilitatea crizei din țară pe seama președintelui Maia Sandu, care ar fi împiedicat învestirea unui Guvern profesionist capabil să gestioneze situația pandemică.

„La 13 martie, ca urmare a ședinței CSS, a venit cu o recomandare în adresa Guvernului ca să se instituie stare de urgență. Noi am inventat această stare de urgență sau ea a fost inițiativa președintelui țării? Responsabilitatea pentru faptul că nu avem un Guvern care să gestioneze situația adecvat este pe seama președintelui, deoarece Maia Sandu a cerut categoric demisia Guvernului Chicu și 3 luni de zile a încercat doar să dizolve Parlamentului”, a spus deputatul PSRM, Vasile Bolea.

Democrații spun că situația în care se află țara ar fi rezultatul confruntărilor interminabile între PAS și PSRM, formațiuni care ar ține toată țara la cheremul intereselor lor politice.

„S-a întârziat mult. Știm cu toții ce fel de măsuri au adoptat țările civilizate. Noi de la sfârșitul lunii ianuarie suntem într-o creștere continuă a numărului de cazuri, eu am stat acum 2 săptămâni în Spitalul Republican, era plin. La noi, din păcate, și aceste măsuri restrictive sunt influențate de interesele politice ale doi jucători, PAS și PSRM, care nu mai ajung la un consens”, a spus deputatul PDM, Dumitru Diacov.

Deputații Platformei DA spun că în lipsa unui Guvern plenipotențiar, care să deblocheze asistența externă și să-i ajute pe oamenii afectați de restricțiile impuse, starea de urgență nu va avea efectul scontat.

„Acest Guvern, care este progenitura Guvernului Chicu, nu a fost pregătit să-și asume niște responsabilități și să vină cu un plan de acțiuni suficient de clar. Ceea ce se întâmplă acum variază între o farsă și o iresponsabilitate totală. Trebuie să se pună la dispoziția acestei situații niște finanțări din bugetul public. Noi am propus gestionarea acestei crize prin instalarea unui Guvern cu atribuții depline”, a spus deputatul Platformei DA, Igor Munteanu.

Parlamentul a instituit la data de 31 martie stare de urgență la nivel național până la data de 30 mai. Inițiativa a fost susținută de deputații PSRM și de cei ai Platformei parlamentare Pentru Moldova, care include și fracțiunea Partidului Șor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău