Instanțele de judecată ar putea avea competențe pentru soluționarea situațiilor discriminatorii
-
25 Septembrie 2023 11:18
Legislația națională ar putea fi completată cu prevederi privind competența instanței de judecată în situații discriminatorii. Mai exact, modificările la Codul de procedură civilă în acest au fost publicate pentru consultări.
Potrivit proiectului, Instanța judecătorească competentă sesizată cu un litigiu, va putea să dispună, din oficiu, ca persoanele responsabile să pună capăt situației discriminatorii într-un termen pe care îl stabilește. Totodată, instanța de judecată competentă potrivit legii va dispune ca persoana vinovată să plătească despăgubiri persoanei discriminate după criteriul de sex într-un cuantum ce reflectă în mod corespunzător prejudiciul pe care aceasta l-a suferit, scrie Bizlaw.md.
Prejudiciul suferit de persoana vătămată trebuie să fie în mod real, efectiv și proporțional reparat sau compensat. Valoarea despăgubirilor va fi stabilită de către instanță.
Potrivit autorilor proiectului, în 2022, în Republica Moldova, nivelul egalității între femei și bărbați a înregistrat progrese modeste în doar două domenii: piața muncii și educație. Tendința generală a fost în descreștere în mai multe domenii (politică, accesul la resurse, percepții și stereotipuri, sănătate). Astfel, nivelul de egalitate între femei și bărbați în cele șase domenii cuprinse în indexul egalității de gen a fost estimat la 61 de puncte dintr-un scor de 100, cu un punct în regres față de anul 2021. Pentru comparație, scorul general pe Uniunea Europeană este de 68.8.
Discriminarea pe criterii de sex, hărțuirea, inclusiv hărțuirea sexuală, are loc și în domenii care nu țin de piața muncii. Problemele sunt vizibile în special în domeniul accesului la bunuri și servicii și al furnizării de bunuri și servicii, constituind o piedică în calea integrării totale și cu succes a bărbaților și femeilor în viața economică și socială, se menționează în nota informativă a proiectului.