Inspectoratul pentru Protecția Mediului a întreprins în raionul Cahul acțiuni antibraconaj

  • 22 Decembrie 2021 11:13
Inspectoratul pentru Protecția Mediului a întreprins în raionul Cahul acțiuni antibraconaj

Direcția control resurse cinegetice și piscicole, din cadrul Inspectoratului pentru Protecția Mediului, a efectuat două razii în raionul Cahul pentru contracararea braconajului cinegetic, doi vânători au fost amendați pentru vânătoare ilicită de fazani, transmite MOLDPRES.

Inspectorul principal al direcției sus-numite, Vladimir Rusu, a anunțat că în urma inspectării și verificării activităților de vânătoare și pescuit s-au întocmit 21 de procese-verbale contravenționale, cu aplicarea amenzilor în sumă totală de 30 100 lei, prejudiciile cauzate mediului, înaintate spre recuperare, constituie 7 500 lei, fiind ridicați și trei fazani dobândiți ilicit, scrie sursa citată.

Potrivit oficialului, în cadrul controlului desfășurat în fondul de vânătoare al raionului Cahul, au fost depistați și documentați doi membri ai Societății Vânătorilor și Pescarilor din Moldova, care au tăinuit recoltarea a trei fazani. În consecință, ambilor vânători li s-au întocmit procese-verbale cu privire la contravenție, în temeiul  Codului contravențional, cu aplicarea amenzi în mărime de 60 u.c. (3 000 lei), cu impunerea restituirii prejudiciilor cauzate fondului cinegetic în valoare de 2 500 lei, pentru fiecare fazan.

Sursa citată a specificat că cele mai frecvente încălcări ale modului de folosire și protecție a fondului cinegetic, depistate de inspectorii de mediu sânt: vânătoarea în preajma localităților cu nerespectarea distanței stabilite, vânătoarea cu câini neînregistrați la Societatea Vânătorilor și Pescarilor din Moldova, deținerea în procesul vânării a cartușelor încărcate cu alice mai mari de 5,0 mm, vânarea păsărilor terestre și a iepurilor de câmp fără echipamentul corespunzător, aflarea la vânătoare cu arma neînsoțită de permisul de armă, transportarea armei de vânătoare montată și încărcată, lipsa instructajului referitor la respectarea tehnicii securității la vânătoare.

În același timp, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Ion Bulmaga, a atenționat pe rețelele de socializare că, în perioada sărbătorilor de iarnă, vor fi intensificate activitățile de combatere a braconajului și tăierilor ilicite de arbori și a solicitat populației să respecte legislația de mediu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău