Inspectoratul Pentru Protecția Mediului: 65 de lebede au fost găsite moarte pe malurile râului Răut

  • 20 Decembrie 2023 13:26
Inspectoratul Pentru Protecția Mediului: 65 de lebede au fost găsite moarte pe malurile râului Răut

Șaizeci și cinci de lebede moarte au fost găsite pe malurile râului Răut, în raionul Florești. Motivul suspectat de experți este gripa aviară, relatează IPN.

Autoritățile locale, îngrijorate de posibilele consecințe asupra sănătății publice, au format o echipă de intervenție pentru a gestiona situația și a lua măsuri preventive. Investigația în acest caz continuă, locuitorii din zonă sunt atenționați să evite contactul cu păsări moarte și să raporteze orice observații sau simptome neobișnuite autorităților locale.

Gripa aviară se poate transmite și la om. De aceea, este importantă respectarea normelor de igienă veterinară în adăposturile păsărilor și ale animalelor domestice, spălarea mâinilor cu apă caldă și săpun după fiecare contact cu păsările, spălarea suprafețelor contaminate și utilizarea de antiseptice și dezinfectante, ceea ce asigură distrugerea virusului gripal în decurs de câteva minute. Procurarea cărnii de pasăre, ouă și produse din carne de pasăre se va face numai din unitățile comerciale autorizate.

Cazuri de gripă aviară la păsări au fost confirmate în preajma bazinului de acumulare din comuna Cubolta, raionul Sângerei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău