Inspecții inopinate la sediile mai multor companii petroliere

  • 20 Ianuarie 2021 17:36
Inspecții inopinate la sediile mai multor companii petroliere

La sediile mai multor companii ce activează pe piața comercializării produselor petroliere au loc inspecții inopinate, în contextul investigațiilor în derulare inițiate de Consiliul Concurenței. Instituția precizează, într-un comunicat de presă, că investigațiile au ca scop depistarea posibilelor încălcări ale legislației concurențiale, care interzice acordurile anticoncurențiale și abuzul de poziție dominantă, transmite IPN.

Referitor la mecanismul de control al prețurilor, Consiliul Concurenței menționează că nu dispune de atribuții legale de stabilire a mecanismelor de control al prețurilor, piața produselor petroliere fiind reglementată și supravegheată de alte instituții responsabile.

La o lună de la ultima scumpire de carburanți, acum câteva zile, mai multe stații PECO au afișat din nou prețuri mai mari: cu circa un leu la benzină și motorină și cu circa 80 de bani la gazul lichefiat. La început de ianuarie, Consiliul Concurenței anticipa că prețul cu amănuntul al carburanților va crește, având în vedere tendința ascendentă a cotațiilor internaționale, precum și majorarea cotei accizelor cu până la 9%, prevăzută de politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2021.

Din martie 2019, petroliștii stabilesc de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, fără să depășească rata de rentabilitate anuală de 10%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău