Însărcinatul cu afaceri al SUA la București: România este elementul de bază al prezenței NATO în regiunea Mării Negre și o națiune care exportă securitate

  • 28 August 2021 17:48
Însărcinatul cu afaceri al SUA la București: România este elementul de bază al prezenței NATO în regiunea Mării Negre și o națiune care exportă securitate

Eforturile depuse de România și SUA pentru instruire și antrenamente militare, exercițiile și operațiunile comune, toate au contribuit la evoluția forțelor noastre de apărare către interoperabilitate aproape fără cusur și au ajutat avansarea României către locul pe care îl merită, de națiune care exportă securitate, a transmis David Muniz, însărcinatul pentru afaceri al Ambasadei SUA cu ocazia aniversării a 25 de ani de la înființarea Biroului pentru cooperare în domeniul apărării (ODC).

”După un sfert de secol, această regiune și lumea întreagă sunt mai sigure datorită activității și eforturilor multora dintre voi, cei prezenți aici. Pe 28 august 1996, Biroul pentru cooperare în domeniul apărării își deschidea ușile. Parteneriatul nostru și chiar lumea întreagă arăta diferit atunci… cu cinci ani înainte ca paradigma securității internaționale să se schimbe pentru totdeauna odată cu atacurile mișelești asupra Statelor Unite și cu un deceniu înainte de aderarea României la NATO. Era o vreme în care România, care își redobândise de curând libertatea, mai avea de lucru până să facă trecerea la o forță de apărare total voluntară și era cu mult înainte de Declarația comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între Statele Unite și România, care încă reprezintă piatra de temelie a alianței noastre”, a precizat acesta, potrivit unui comunicat al Ambasadei SUA la București, citat de caleaeuropeana.ro

David Muniz a amintit de vizita președintelui Bill Clinton în România, din iulie 1997, care a remarcat atunci că parteneriatul România-SUA ”este important pentru America deoarece România este importantă pentru America – importantă prin sine și eforturile sale și importantă ca model în această regiune problematică a lumii”.

”Avea dreptate. Activitatea ODC și categoric contribuțiile Gărzii Naționale a Statului Alabama în ultimele decenii au demonstrat fără echivoc cât de mult prețuiesc Statele Unite această națiune, ca aliat și prieten. (…) Colegii mei din ODC trebuie să recunoască o mulțime de realizări palpabile ale Biroului lor de-a lungul anilor. Și totuși, îmi spun că realizările cu care se mândresc cel mai mult sunt prieteniile pe care le-au legat cu omologii români. Mare parte din cooperarea militară – ca și în cazul diplomației – se rezumă, de fapt, la relațiile interpersonale pe care le cultivăm cu partenerii care se află pe aceeași lungime de undă cu noi, în care avem încredere. Evident, bazele democratice pe care le avem în comun definesc și susțin viitorul relației noastre”, a completat oficialul american.

Acesta a mai precizat că de la crearea sa, ”această relație s-a dovedit neprețuită de nenumărate ori, în numeroase teatre de operațiuni”.

”Pe măsură ce au evoluat și au crescut provocările la nivel regional, iar amenințările cu care se confruntă națiunile noastre au devenit și mai presante, faptul că nu suntem singuri în luptă a dat un sentiment de liniște popoarelor noastre și Alianței. Cooperarea noastră a promovat pacea în Europa de Est, iar ceea ce a pornit ca un grup operativ pentru operațiuni speciale limitat la baza aeriană „Mihail Kogălniceanu” acum găzduiește cel mai solid contingent de forțe dislocate prin rotație din regiunea Mării Negre. România găzduiește Sistemul de apărare anti-rachetă „Aegis Ashore” – scutul formidabil al NATO în Europa de est, iar la Câmpia Turzii se află resurse strategice pentru colectare de informații, recunoaștere și supraveghere care sprijină cele mai importante misiuni ale noastre. Cu siguranță, în urmă cu 25 de ani, națiunile noastre aveau o viziune comună a ceea ce ar putea însemna o relație bilaterală solidă în materie de apărare pentru acest popor și această regiune, însă nu pot să nu mă întreb dacă la momentul respectiv a anticipat cineva aderarea României la NATO și faptul că România avea să devină curând elementul de bază al prezenței Alianței în regiunea Mării Negre”, a adăugat Muniz.

”Între Statele Unite și România există relații diplomatice de mai bine de 140 de ani – împreună am luptat împotriva terorismului și a răului provocat de traficul de persoane și de corupție; cu mândrie, am împărtășit ceea ce au mai bun culturile noastre, societățile, universitățile și companiile noastre… deși mai sunt încă multe de făcut. Însă, în seara aceasta ne face deosebită plăcere să celebrăm un sfert de secol de succes și un punct de reper al parteneriatului nostru. Aștept cu entuziasm următorii 25 de ani și felicit Biroul pentru cooperare în domeniul apărării, precum și Ministerul Apărării, cu ocazia acestei aniversări importante. Toți cei prezenți în această seară, români și americani deopotrivă, precum și predecesorii și colegii voștri, vă asigur că vă bucurați de respectul și de aprecierea noastră profesională”, a conchis însărcinatul pentru afaceri al Ambasadei SUA.

Biroul pentru cooperare în domeniul apărării din România răspunde comandantului Comandamentului Forțelor Armate ale SUA în Europa, Ambasadorului SUA în România și Agenției pentru Cooperare în Domeniul Apărării și Securității.

Biroul implementează programe de cooperare în domeniul securității, inclusiv programe de pregătire și educație militară internațională, programe de finanțare militară străină/ vânzări de echipament militar către alte state, programul de parteneriat cu alte state, Centrul George C. Marshall, cooperare între instituții militare și programe de asistență umanitară. În plus, ODC România coordonează activități de pregătire, exerciții, operațiuni și acorduri bilaterale de apărare.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău