Înregistrarea video cu decapitarea: ONU se declară „oripilată”, UE va cere tragerea la răspundere a criminalilor de război în Ucraina

  • 12 Aprilie 2023 15:33
Înregistrarea video cu decapitarea: ONU se declară „oripilată”, UE va cere tragerea la răspundere a criminalilor de război în Ucraina

Misiunea ONU pentru drepturile omului în Ucraina s-a declarat "oripilată" miercuri de înregistrarea video apărută pe social media care pare să arate un soldat rus în timp ce decapitează cu cuțitul un prizonier ucrainean, relatează France Presse, citat de Agerpres.

Misiunea evocă de asemenea o a doua înregistrare video, care arată "corpurile mutilate, aparent ale unor prizonieri de război ucraineni", și cere, în consecință, ca "aceste incidente să facă obiectul unei anchete reale și ca autorii să fie trași la răspundere".

La rândul său, Uniunea Europeană "va cere socoteală tuturor autorilor și complicilor la crime de război" în Ucraina, a declarat miercuri o purtătoare de cuvânt a șefului diplomației europene, într-o primă reacție după difuzarea înregistrării video respective.

UE "nu are informații despre veridicitatea acestei înregistrări video", dar, "dacă ea se confirmă, este vorba de o nouă reamintire brutală a naturii inumane a agresiunii ruse", a afirmat Nabila Massrali, purtătoare de cuvânt a șefului diplomației europene, Josep Borrell, într-o conferință de presă zilnică la Bruxelles.

Kremlinul a declarat miercuri că înregistrarea video difuzată pe rețele de social media în care se presupune că soldați ruși îl decapitează pe un militar ucrainean trebuie "verificată", transmite EFE.

"Pentru început trebuie verificată veridicitatea imaginilor", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în briefingul său de presă zilnic.

Peskov a recunoscut că imaginile sunt "teribile", dar a insistat asupra necesității confirmării autenticității înregistrării.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat miercuri deschiderea unei anchete pentru identificarea autorilor decapitării cu un cuțit, de către un presupus soldat rus, a unui prizonier ucrainean încă în viață într-o înregistrare video aparent filmată vara trecută.

"Ieri (marți) a apărut o înregistrare video pe o rețea a ocupanților ruși care demonstrează natura lor bestială, în care un prizonier ucrainean este torturat cu brutalitate și i se taie capul", a declarat serviciul secret ucrainean într-o notă oficială postată pe canalul său Telegram.

Înregistrarea video cu decapitarea a circulat pe rețelele de social media rusești și a fost descoperită de televiziunea americană CNN, împreună cu o înregistrare similară, mai recentă, în care apar corpurile a doi soldați ucraineni decapitați.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:1,03 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău