Uniunea Europeană va acorda Republicii Moldova 43 de milioane de euro pentru proiecte de dezvoltare regională

  • 15 Februarie 2018 17:28
Uniunea Europeană va acorda Republicii Moldova 43 de milioane de euro pentru proiecte de dezvoltare regională

Uniunea Europeană va acorda Moldovei 43,4 milioane de euro în cadrul Proiectului "Îmbunătățirea serviciilor locale în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare a cetățenilor Republicii Moldova, precum și majorarea eficienței energetice a mai multor clădiri publice". Un Memorandum de intenție în acest sens a fost semnat joi la Chișinău.

Șeful Delegației UE în Moldova, Peter Michalko, a declarat la ceremonia de lansare a proiectului că "realizarea scopului propus va îmbunătăți calitatea vieții a peste 200 de mii de cetățeni ai republicii care trăiesc în 22 de localități din regiunea de nord, centru și sud", transmite INFOTAG.

"Proiectul reprezintă o continuare a programului de amploare "Modernizarea serviciilor publice locale" (MSPL), care se implementează din 2010 cu sprijinul financiar al UE, în valoare de 8,5 mil. euro. Delegația UE va depune maximum efort ca proiectul să fie realizat la timp și în conformitate cu standardele europene de calitate", a declarat el, amintind că "UE practică principiul "toleranței zero" față de așa concepte precum corupția și activitatea netransparentă".

Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Dorin Andros, a remarcat că în cadrul proiectului vor fi realizate 18 subproiecte, dintre care 10 sunt în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare, care prevăd instalarea unei conducte de peste 300 km și construirea a șapte stații de epurare, iar opt proiecte țin de majorarea eficienței energetice a instituțiilor de învățământ".

"La prima etapă vom realiza un studiu de fezabilitate cu sprijinul experților de la Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și apoi vom trece la executarea lucrărilor, programate să înceapă în 2019", a spus Andros.

Ambasadorul Germaniei în Moldova, Julia Monar, a comunicat că "Guvernul RFG și GIZ participă de la bun început la dezvoltarea regiunilor țării și, în special, la programul MSPL, iar în decursul acestor ani sprijinul financiar a ajuns la peste 17 mil. euro".

Ambasadorul Suediei, Signe Burgstaller, a menționat că "implicarea reprezentanților societății civile, inclusiv și minorităților naționale în procesul de realizare a acestuia este foarte importantă".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău