Injecții fără ace și "practic nedureroase" inventate de cercetătorii din Olanda

  • 13 Octombrie 2021 16:40
Injecții fără ace și

Cercetătorii din Olanda au dezvoltat o tehnologie cu laser care permite administrarea unor injecții fără ace și "practic nedureroase", o descoperire considerată de ei revoluționară și care ar putea să estompeze frica unor persoane față de injecții și să stimuleze vaccinările, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Tehnologia "Bubble Gun" folosește un laser care împinge mici picături de lichid prin stratul exterior al pielii, a precizat David Fernandez Rivas, profesor la Universitatea din Twente și cercetător afiliat la Massachusetts Institute of Technology (MIT), care a finanțat acest proiect.

Întregul proces este mai rapid decât înțepătura unui țânțar și "nu ar trebui să provoace durere", deoarece terminațiile nervoase din piele nu sunt atinse, a precizat profesorul Rivas, adăugând că acest aspect va face obiectul unor studii ulterioare.

"Într-o milisecundă, sticla în care se află lichidul este încălzită cu un laser, o bulă este creată în lichid, împingând lichidul în afară cu o viteză de cel puțin 100 de km/oră", a adăugat același specialist în cadrul unui interviu acordat în laboratorul său.

"Metoda ne permite să pătrundem prin piele fără să provocăm vătămări. Nu vedem nicio rană sau vreun punct de intrare", a mai spus el.

Profesorul Rivas se așteaptă ca invenția lui nu doar să îi ajute pe tot mai mulți oameni să se vaccineze, dar și să prevină, totodată, riscul de contaminare cu ace murdare și să contribuie la reducerea deșeurilor medicale.

Teste realizate pe mostre de țesuturi au fost realizate cu succes, cu ajutorul unei finanțări de 1,5 milioane de euro primită de la Uniunea Europeană. O cerere de finanțare pentru a începe testele pe voluntari umani urmează să fie depusă în această lună, a precizat profesorul Rivas.

O companie de tip start-up va colabora cu reprezentanți ai industriei farmaceutice pentru a testa și a comercializa tehnologia "Bubble Gun", a adăugat el.

O fobie comună

Totuși, va fi nevoie de unu până la trei ani pentru ca metoda să devină disponibilă pentru populația generală, în funcție de progresele înregistrate în activitatea de cercetare și de chestiunile care țin de procedurile de reglementare.

Aproximativ un olandez din cinci se teme de acele de seringă, a declarat psihologul Henk Schenk, care oferă terapie de specialitate persoanelor care au o formă acută a acestei fobii.

"Fobia față de ace este mai comună decât ați putea crede. Oamenilor le este rușine să recunoască acest lucru", a mai spus specialistul olandez.

Unii dintre pacienți găsesc originea acestei frici incontrolabile în internările traumatizante din copilărie sau se tem să cedeze controlul. Doar un mic număr dintre ei, de aproximativ 1 la 1.000, dezvoltă o fobie profundă, care necesită ședințe repetate pentru a se pregăti înainte să primească o injecție.

"În timpul pandemiei de coronavirus, am văzut că mulți oameni care au reușit să evite injectarea, sunt acum cu spatele la zid. Oameni care trebuie să primească un vaccin anti-COVID-19 reprezintă un grup important de pacienți pentru mine în acest an", a dezvăluit Henk Schenk.

Pacienta Astrid Nijsen, o actriță de musical în vârstă de 31 de ani, care a parcurs 10 ședințe de terapie cu Henk Schenk, spune că încă devine anxioasă atunci când se gândește la vaccinare, chiar dacă aceasta nu va fi făcută cu ace de seringă.

"A început în perioada pubertății. Când văd un ac sau când trebuie să fac un vaccin, vreau pur și simplu să plec de acolo. Aș distruge întreaga sală doar pentru a evita să fiu injectată", a declarat ea. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău