Inițiatorii referendumului anti-mixt cer sprijinul cetățenilor pentru crearea unui alt grup de inițiativă

  • 16 Ianuarie 2018 15:20
Inițiatorii referendumului anti-mixt cer sprijinul cetățenilor pentru crearea unui alt grup de inițiativă

Membrii grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului de anularea sistemului mixt de vot ar putea crea un alt grup cu aceleași revendicări, după ce Comisia Electorală Centrală a respins vineri înregistrarea acestuia. Aceștia acuză CEC de politizare, dar autoritatea electorală respinge acuzațiile.

Reprezentanții grupului au criticat, într-o conferință de presă, hotărârea de vineri a CEC, susținând că a fost luată la comandă politică și că nu a avut motive legale să respingă înregistrarea grupului de inițiativă.

Comisia Electorală Centrală a respins cererea de înregistrare a grupului de inițiativă, invocând mai multe încălcări procedurale. Președinta instituției, Alina Russu, a declarat pentru Radio Chișinău că CEC s-a condus de prevederile legale la adoptarea hotărârii.

„În vederea examinării și luării deciziei CEC și, cel puțin eu personal, mă ghidez doar de legile care sunt în vigoare. Principiile de independență, imparțialitate și neutralitate le aplic în vederea adoptării deciziei.”

În același timp, reprezentații grupului au anunțat că vor cere sprijinul societății, precum și al partidelor politice, pentru a crea un alt grup care să inițieze organizarea referendumului. Președintele grupului de inițiativă, Ștefan Gligor, a precizat că ședința de constituire a noului grup ar putea fi organizată până la sfârșitul acestei luni. Ștefan Gligor  a menționat că se examinează și posibilitatea atacării în instanță a hotărârii CEC, dar a exprimat lipsa de încredere în justiție, care ar fi controlată politic.

„Noi înțelegem că dosarul nostru este politic și mergând în instanță, există o mare probabilitate că nu vom avea parte de un proces echitabil, echidistant și just. Cu toate acestea noi examinăm această posibilitate. Și cel mai important – să constituim un nou grup și să formulăm încă o dată întrebarea cu privire la eliminarea sistemului electoral mixt.”

Amintim că grupul de inițiativă, format din reprezentanți ai societății civile și susținut de unele partide de opoziție, a fost constituit în decembrie 2017. Scopul acestuia era de a organiza un referendum legislativ privind anularea sistemului mixt de vot, aprobat în luna iulie de Parlament cu voturile deputaților PDM, PSRM și PPEM.

Schimbarea sistemului electoral a fost criticată anterior de partenerii europeni și de mai multe organizații internaționale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău