Inițiativa privind expertizarea prevederilor care au stat la baza invalidarii alegerilor, criticată de opoziție

  • 12 Iulie 2018 14:16
Inițiativa privind expertizarea prevederilor care au stat la baza invalidarii alegerilor, criticată de opoziție

Comisia Juridică, Numiri și Imunități a Parlamentului va fi împuternicită să efectueze expertiza cadrului legal care a stat la baza invalidării alegerilor locale din Chișinău, potrivit unui proiect de hotărâre examinat la această oră de către deputați. Opoziția critică însă inițiativa, considerând că este necesară asigurarea independenței justiției și nu modificarea legislației.

Inițiativa a fost semnată de deputați din majoritate parlamentară – PDM și PPEM. Autorii fac referire la situația creată după alegerile din Chișinău și menționează necesitatea evitării apariției și pe viitor a unor interpretări eronate a legislației.

În acest context, Comisia juridică urmează să examineze legislația, timp de 60 de zile, după care să prezinte Parlamentului concluziile și propunerile sale. De asemenea, Comisia poate atrage în această activitate și experți independenței, inclusiv străini.

„Este necesară examinarea mai multor aspecte ale legislației electorale”, a declarat vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, cel care a prezentat inițiativa.

Deputații PLDM și PL consideră că invalidarea alegerilor din Chișinău a ținut nu atât de legislație, cât de faptul că justiția este aservită puterii. 

Amintim că justiția a invalidat alegerile din Chișinău, câștigate de liderul Platformei DA, Andrei Năstase. Opoziția consideră că în spatele deciziei ar sta guvernarea, care respinge acuzațiile.

Situația cauzată de invalidarea scrutinului municipal a constituit drept motiv pentru Uniunea Europeană să suspende finanțarea pentru Republica Moldova, considerând că au fost încălcate principiile democratice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojuranl Chișinău
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău